Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wątek takich łańcuchów pojawia się w paru wątkach jako jakieś poboczne przemyślenia ale może z jedna osoba testowała na własnych kołach. Posty też są dosyć stare więc chciałbym odnowić temat i zapytać Was czy może ktoś poprzedniej zimy lub już tej miał okazję przetestowac konkretny, dostęony na naszym rynku produkt. Zastanawiam się nad zakupem AutoSock. Widziałem testy TUV i jakieś filmiki ale jeszcze brakuje mi wrażeń normelnego użytkownika RWD. Więc jeśli ktoś z Was ma jakiekolwiek wrażenia z używania tego wynalazku to prosze o info

Pozdrawiam

Opublikowano

używam od 2 lat GOOD YERA, dla mnie są OK, zimą zawsze mam w bagażniku, zastosowanie jako doraźna pomoc:

- wyjazd z garażu,

- wyjazd z "zaspy" po zabawie na śniegu,

zakładałem je ponad 10 razy, tylko raz zrobiłem w nich "trasę" ~30km, nie zauważyłem efektów zużycia...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
Witam. Ja jeździłem poprzedniej zimy na AutoSock po 3 użyciach - przejechały w umie koło 10 km były poprzecierane - oczywiście reklamacja - odpowiedź negatywna nie wymienią i kasy nie zwrócą. Po kilku rozmowach telefonicznych i przegadywaniu że nie jeździłem za szybko, nie jeździłem po suchym, ani błocie pośniegowym ani inne takie :mad2: wymienili mi na nowe ale niestety śniegu już od tamtej pory nie było. Tej zimy jeszcze nie zakładałem ale wiem że mogę ich używać tylko by wyjechać z zaspy i nic poza tym, sprzedawca poinformował mnie że pomimo reklamy nie wolno na nich jeździć przez dłuższy czas tylko parę metrów i koniec zabawy.
Opublikowano
AO, jaki masz rozmiar opon? Bo dla 205/55/16 nie mogę dopasować rozmiaru tego GOOD YEARA. Pytałem sprzedawcy, czy może któryś mimo wszystko nie podejdzie, ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi. Ten produkt z uwagi na markę, budzi moje największe zaufanie. AutoSock kupię, jak się tego GY nie uda dorwać.
Opublikowano

ja mam GOOD YEAR "F", zakładam na 225/45/17, na 205/55/16 wg naklejki z opakowania też powinno być "F"

przez chwilę miałem "G", sprzedał mi kolega z forum ale były lekko za duże, łatwiej się zakładało ale na kole się "ślizgały"...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Odkopuję temat, ponieważ zostałem zmuszony do przetestowania łańcuchów Auto Sock w praktyce. Jestem bardzo zaskoczony ich skutecznością. Przeczy to logice, bo materiał z których są wykonane jest wręcz śliski w dotyku ale działa!

Znowu opór stawił podjazd do domu mojej kobiety, który wczorajszego dnia oblodziło i posypało cienka warstwą śniegu. Na samych oponach (Nokian A4 205/55/16) wyjechałem do połowy. I tak najlepszy wynik z tych co próbowali, jednak samochód sam stoczył się na dół i o mały włos nie przestawiłem E92 kolegi która stała na końcu podjazdu (również poległ). Czuć było, że nie ma szans na samych oponach. Niestety brak miejsca aby się rozpędzić.

Montaż łańcuchów to 3 minuty z zegarkiem w ręku. Mam sportowe zawieszenie, więc miejsca bardzo mało. To była moja największa obawa. Na oponach 225 czy 255 byłoby ciężej, ale moim zdaniem też się da. Po zamontowaniu w pełni włączoną kontrola trakcji i połową ognia pokonałem górkę bez najmniejszego problemu.

Tak więc dla mnie rozwiązanie sprawdziło się idealnie. Łańcuchy posłużą mi zapewne bardzo długo, ponieważ na moich stałych trasach tylko ta jedna górka daje mi popalić a ma nie więcej jak 200m. Gdybym wybierał się w naprawdę trudne warunki (np. Włoskie Alpy) kupiłbym bez zastanowienia Thule easy-fit.