Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W dniu dzisiejszym rozprogramowala mi sie szyba w drzwiach kierowcy - teraz przestala sie opuszczac / podnosic przy probie otwarcia zamkniecia drzwi. Co wiecej przycisk opuszczania szyby w drzwiach zaczal dzialac dziwnie - po kilku probach otwierania / zamkykania szyby przycisk przestaje reagowac - jakgdyby mozliwosc otwierania zamykania szyby zostaje zablokowana na pewien czas. Jak juz dziala to funkcja automatycznego opuszczania / zamykania totalnie nie dzialaja - szyba dochodzi do polowy nastepnie sie troche cofa w dol.

Zakaldajac ze nie jest to jakies uszkodzenie elektryczne czy moglby mi ktos powiedziec jak zaprogramowac ponownie szybe? W internecie sa rozne instrukcje np. http://www.shipkiller.com/Window_Initialization_Procedures.html natomiast potrzebuje wiedziec konkretnie jak to wyglada w przypadku E81. Z tego co probowalem do nic nie dziala - zapewne cos robie zle.

Bede bardzo wdzieczny za pomoc bo jak sie okazujeprawidlowo dzialajacy mechanizm ich otwierania / zamykania jest kluczowy zeby wogole mzona bylo normalnie korzystac z tego auta.

Pzdr, MtothaJ
Opublikowano
Szczerze wątpię ze to kwestia oprogramowania. Może jakis czujnik błotem posniegowym sie zawalił ?

Sytuacja pod kontrola - probowalem roznych metod natomiast AFAIK pomogl reset polegajacy na maksymalnym opuszczeniu szyby w dol, puszczenie przycisku auto-otwarcia nastepnie jego przetrzymanie przez ok. 20 sekund, nastepnie maksymalnym podniesieniu szyby, puszczenie przycisku auto-zamkniecia i jego przetrzymanie przez ok. 20 sekund.

Z tego co czytalem w internecie problem niestety od czasu do czasu wystepuje wlasciwie we wszystkich autach BMW / Mini z drzwiami bez ramek, natomiast metody na zresetowanie ustawien 'pamieci' szyb sa rozne w zaleznosci od modelu, w nowszych trzeba rzekomo podlaczac sie do komputera.

Co do chwilowego nie dzialana przycisku do szyby - ponoc jest to zabezpieczenie aby nie przegrzac silniczka mechanizmu. Ofc utrudnia to reset szyb szczegolnie jesli nie znamy metody i co proba musimy robic kilka minut przerwy, ale lepsze to niz spalony silniczek.

PS. Podjechalem najpierw z problemem do Inchcape - doradca przynajmniej wyszedl i cos tam probowal ustawic ale szybko sie poddal mowiac aby umowic sie do serwisu :| Ogolnie malo wesola perspektywa dla osoby majacej szybe zablokowana w polowie otwarta przy -10 stopni badz w pelni podniesiona - w tym drugim przypadku jest problem z zamknieciem drzwi bo szyba nie wchdozi pod uszczelke i przy probie zamkniecia drzwi o nia uderza :roll:

Pzdr, MtothaJ
Opublikowano

Miałem to samo w drzwiach kierowcy... Zakodowali mi w Autoreduta i narazie przez rok jest spokój..

Sąsiadka też ma E81 i w weekend też się obydwie szyby rozkodowały...

Wpływ na to pewnie mają mrozy i to, że szyba potrafi przymarznąć, chociaż moja jedynka zawsze w garażu.

E36 Coupe ? Działa już 14 lat mechanizm i ani mu się śni się popsuć :) Zima, lato, śnieg, lód, słońce... Gdzie ta jakość BMW :)

http://images.spritmonitor.de/773563.png
Opublikowano
Miałem to samo w drzwiach kierowcy... Zakodowali mi w Autoreduta i narazie przez rok jest spokój..

Sąsiadka też ma E81 i w weekend też się obydwie szyby rozkodowały...

Wpływ na to pewnie mają mrozy i to, że szyba potrafi przymarznąć, chociaż moja jedynka zawsze w garażu.

E36 Coupe ? Działa już 14 lat mechanizm i ani mu się śni się popsuć :) Zima, lato, śnieg, lód, słońce... Gdzie ta jakość BMW :)

No wlasnie, w Inchcape tez uslyszalem ze to najpewniej przez mroz. Jak widac nie jest to odosobniony problem... pomimo iz rowniez trzymam auto w garazu (moze roznica temperatur?)

Co do jakosci BMW to trudno cos jednoznacznie powiedziec na przykladzie jednostkowych obserwacji. U siebie mam wlasciwie jedynie zastrzezenia do szyb bez ramek - oprocz rozkodowania, zdarza sie ze szyba w drzwiach kierowcy wpada w rezonans / wibracja przy pewnych predkosciach obrotowych silnika, ponadto wczesniej przed regulacja dochodzilo gwizdanie od strony pasazera ale to juz zostalo wyregulowane.

IMO patent z tymi szybami jest srednio udany i w gruncie rzeczy zbedny. Natomaist jak domniemuje gdybym mial 5d to nie mial bym tych wad i wtedy wlasciwie nie mial bym sie do czego przyczepic.

Niestety moda pt. 3d --> 5d raczej chalupniczymi metodami nie zrobie :mrgreen:

Pzdr, MtothaJ
  • 8 lat później...
Opublikowano
gwizdanie od strony pasazera ale to juz zostalo wyregulowane.

Właśnie, mam ten gwizd już przy 130/h. W jaki sposób to się reguluje?

(Mini R50)

Opublikowano
A to żes kotleta odgrzał ....Sprzed prawie 10 lat....

Wiem, zauważyłem, ale cóż zrobić? Temat jest aktualny, wciąż te samochody jeżdżą. A jeśli nie wszystkie, to pytam z nadzieją, że ktoś pamięta :mrgreen: