Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj radio zamilklo. Niby wszystko gra bo odtwarza plyty i wyszukuje stacjie, ale we wszystkich 10 glosnikach cisza.

Moze macie jakies rady. Wyjolem wzmacniacz mial slady wilgoci osuszylem przez noc i zamontowalem ale nic to nie pomoglo. No i sie zastanawiam jak to sprawdzic co jest przyczyna?

Opublikowano

A u mnie w e85 był inny psikus.

W bagażniku jest wzmacniacz i do niego wchodzi kostka. Okazało się, iż w taj właśnie kostce kilka pinów było pokryte zielonym nalotem.

Aż dziwne, że to właśnie było przyczyną. Przeczyściłem pędzelkiem i płynem ( nie pamiętam nazwy, dostałem go od kolegi elektronika) i wszystko ponownie wróciło do normy.

Ale dodam, że musiałem te piny wyciągać i bardzo się przyłożyć do czyszczenia.

pozdrawiam

były e36 od 316 do 320,kilka e46 od 318 do 323,e39 525tds,z3 2.8,z4 3.0

z4 jest fajne ;) ale tylko e89

http://img442.imageshack.us/img442/4116/z4avatar.png

Opublikowano
Dzieki to swietna wskazowka. Wlasnie bylem w bmw zapytac o cene wzmacniacza :) ok 2000 ale sugeruja wczesniejsza kontrole zeby nie wydawac tyle na marne cena 500 kesli szyko znajda przyczyne :) haha dobre
Opublikowano
Bierz odepnij kostke i sprawdź próbówką czy dochodzi napięcie do niej jeżeli nie dochodzi do sprawdź dalej w wiazce bliżej radia wkuj się w kabel bo może gdzies się przerwał. jeśli jest to przylutuj nowy kabel ew. pryśnij sprey contactem. zobacz również czy z radia wychodzi jakiś sygnał. Końcówka mocy to koszt ok 30-40 zł przelutowanie jest proste ewentualnie jakiś magik to zrobi za pare groszy.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja miałem podobny przypadek... miałem w bagażniku cieknącą bańkę z płynem do spryskiwaczy. Zalało mi nieźle to miejsce ze wzmacniaczem. Poszedł wzmacniacz i wszystkie głośniki z jednej strony. Tanio nie było... głośniki mają nietypowy rozkład śrub, pasowały tylko te z ASO... Tak więc ostrożnie z testowaniem bo do stracenia są jeszcze głośniki.
Opublikowano

Sprawdzilem napiecie i wszystko gra. Do wzmacniacza dostawala sie wilgoc od dlugiego czasu. Po rozlozeniu widac wyrazne slady korozji zatem obstawiam wzmacniacz. Nowy ok 2000pln :( szukam elektronika ktory bylby w stanie to naprawic i przegladam szroty w promieniu 200 km ale w mojej okolicy to jest ciezkie zadanie bo tu tylko owce i jelenie :)

Dzieki za rady. Chcielem jeszcze sprobowac podpiac sie sluchawkami zeby sprawdzic czy sygnal z radia dochodzi?

Jak by ktos z was wiedzial ktore to piny dajcie znac.

Opublikowano
Mam goraca prosbe. Czy moze znacie magika ktory moglby ten wzmacniacz zreperowac. Najlepiej w lodzi lub warszawie. Jesli tak to prosze o namiar. Z gory dziekuje.
Opublikowano
To dlatego wzmacniacz przelozono w koncu produkcji z wneki przy akumulatorze na tylna sciane bagaznika
Beste Maschine der Welt
Opublikowano

Po dlugich poszykiwaniach i analizach wykrylem przyczyne. Byla nia korozja plytki drukowanej. Przy bardzo dokladnych ogledzinach po oczyszczeniu wszystkich niebieskawo zielonyvh sladow dostrzeglem kilka przerw na sciezkach. Po polaczeniu sciezek muzyka wrocila do auta :)

Dziekuje za pomoc. No i pewnie dowiedzielismy sie czegos nowego o naszych zetkach. Wilgoc w komorze bagaznika w asyscie akumulatora moze byc przyczyna takich niespodzianek.