Skocz do zawartości

BMW e46 2.0i Kapiący olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od jakiegoś czasu posiadam BMW e46 2.0i 2x vanos.

Od jakiegoś czasu mało nim jeżdżę wiec stoi w garażu.

I ty właśnie zaczyna się mój problem od jakiegoś tygodnia (7-9dni) zacząłem je odpalać dzień w dzień aby silnik pochodził trochę rozgrzał się dałem mu troszkę w gaz do 5 tysięcy i zaczął dziwnie pracować poszarpywać itp wyłączyłem go i znów odpaliłem było OK lecz kiedy sprawdziłem podłogę w garażu mailem 2 plam-oleju.

Naprawdę nie wiem co robić poziom oleju na bagnecie jest cały czas niżej maxa.

i czy to możliwe ze kiedy wczoraj odpowietrzałem układ wspomagania (trochę wyciekło) to może kapać do dziś >??

silnik od góry jest raczej suchutki.

I kolejne pytanie jeśli to olej ze wspomagania (na co liczę)to co mogło spowodować poszarpywanie silnika?

PS od tygodnia tez kapie mi woda z wydechu lecz sadze ze to normalne.

Z góry dziękuje

Opublikowano
  • Autor
po 2 godzinach na zgaszonym nic nie kapie
Opublikowano
  • Autor
czy możliwe jest ze olej kapie tylko przy zapalonym silniku >?
Opublikowano
  • Autor

jednak kapie po 4 h jest mala plama

czy ktoś ma jakieś pomysły ?

Opublikowano
  • Autor
obudowa filtra jak mam to sprawdzic ?
Opublikowano
  • Autor
chodzi o korek czy sama pokrywe plastikowa > oraz pytanie nr 2 czy bedzie pasowala obudowa z 2.8i ?
Opublikowano
  • Autor
ok sprawdzę to dodam ze olej cieknie tylko na odpalonym silniku dziś zmieniłem uszczelkę filtra oleju lecz nie pomogło wiec wezmę się chyba za to
Opublikowano
  • Autor
ma ktoś jakiś tutorial jak to zrobić ?
Opublikowano
  • Autor
Jeszcze jedno mam tez dziwny dźwięk jeśli auto troche pochodzi kiedy je gaszę mam takie jakby gwizdanie czajnika taki coraz niższy aż jest puf i koniec
Opublikowano
Odama (separator oleju) :norty:
Opublikowano
  • Autor
ale sprawdzalem czy odma ciagnie itp po odkrecenu korka nic w trakcie pracy auta tez nic zero tylko jak zgasze
Opublikowano
  • Autor

dokładnie które oringi ?

Edit: aha ten oring korka ? skąd go wytrzasnoles ? allegro czy coś ?

Opublikowano
nie z sklepu z uszczelniaczami,o-ringami,piastami itd taki uniwersalny mamy ;) ty też poszukaj ale najpierw zobacz czy to napewno z niego i nie daj się nabrać w motoryzacyjnym że zamówią ci za 20zł bo oryginał kosztuje 5-6zł a taki zwykły 0,50zł
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
To tak zmieniłem uszczelkę podstawy filtra oleju i nic olej dalej kapie choć nic mi nie ubywa z bagnetu po sprawdzeniu plybu wspomagania [BAD] mam juz mniej niz minimum...... ;/ wyciek jest pod autem co może przeciekać jakiś waż ? >??