Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio kupiłem e34 90rok 520i 12v chodziła normalnie, natomiast po pewnym czasie szczeliła w przepływke i ją zepsuła więc kupiłem nową przepływke założyłem i teraz zaczeła kopcić, ale przedtem też troszke kopciła na biało. Po przełączeniu na gaz na zimnym silniku chodzi a po rozgrzaniu szczela i traci moc, gdy znów przełączę na benzyne to ma takie chwile że chwilami idzie a chwilami się strasznie zamuli i prawie staje. nie mam pojęcia co może w niej być a chciałbym to samemu zrobić i proszę o porady od czego zacząć. Z góry dziękuję. Aha i też pokręciłem tą śrubką od ustawiania gazu co jest na wężu, i strasznie dużo mi pali ostatnio nalałem 8litrów beny i zrobiłem jakieś 20km.

Pozdrawiam Adrian

Opublikowano

ODP: cichy77

Na postoju też ma takiego zamuła, np jak stoje dodam troszke gazu to idzie jak dodam więcej to gaśnie(jakby wgl nie dostawał paliwa) a jak depne do końca to też sie odmuli. I wgl jak jade to ma takie tylko szarpnięcia że załapie i idzie przez chwile i znowu staje, a nieraz to wgl nie idzie nim jechac.

Opublikowano
Nie ma mocy na benzynie jak jest ciepły czy i jak jest zimny? Poroponuje jeszcze jechac na komputer.

na benzynie czy ciepł czy zimny to nie robi mu różnica bo nawet jak jest zimny to przerywa i szarpie, natomiast na gazie jak zimny to jest oki a jak rozgrzany to wgl nie chodzi tylko szczela w przepływke(jedną już mi połamało ale kupiłem drugą i założyłem.

Opublikowano

Co do kopcenia na biało to się nie martw... biały/lekko szary dym jest ok

bialy czy lekko szary dym nie zawsze jest ok, moze swiadczyc o spalaniu plynu chlodniczego... na pocieszenie dodam ze jezdzac na lpg zdarza sie ze troche podymia, szczegolnie przy niskich temperaturach.

Opublikowano

Co do kopcenia na biało to się nie martw... biały/lekko szary dym jest ok

bialy czy lekko szary dym nie zawsze jest ok, moze swiadczyc o spalaniu plynu chlodniczego... na pocieszenie dodam ze jezdzac na lpg zdarza sie ze troche podymia, szczegolnie przy niskich temperaturach.

A wracając do płynu chłodniczego, i ukłądu to jeszcze dodam że w kabinie prawie wgl nie grzeje, poprostu leci zimne powietrze.

Opublikowano
sprawdzales poziom plynu w zbiorniczku?

tak sprawdzałemm i co naleje to jak by po troszku uciekało, myślę że z chłodnicy leci bo nieraz jest mokre tam na dole pod chłodnicą

Opublikowano
takie objawy ze silnik ledwo co sie wkreca moze byc winą przepływki. po prostu moze nie dzialac. mamy to samo, przy silniku m20, gdy ją odłączymy. zalatw inną(sprawną) przepływkę i zobacz co bedzie dalej. albo najlepiej podlacz pod kompa, bo moze błedy są .

Tylko BMW jest samochodem , inne auta to wyrób samochodo-podobny.

Reanimacja:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=228175

Opublikowano
takie objawy ze silnik ledwo co sie wkreca moze byc winą przepływki. po prostu moze nie dzialac. mamy to samo, przy silniku m20, gdy ją odłączymy. zalatw inną(sprawną) przepływkę i zobacz co bedzie dalej. albo najlepiej podlacz pod kompa, bo moze błedy są .

Przepływke kupiłem używaną, ale jak ją odłącze(ten kabel) to chodzi tak samo jak po podłączeniu, w weekend jade na komputer. Ale jak moją przepływke podłączyłem do e34 z takim samym silnikiem to było dobrze i tamta na mojej przepływce dobrze chodziła

Opublikowano

Jak ci strzela gaz, to jedź na regulacje. Skąd masz pewność, że ta przepływka, którą teraz masz jest sprawna? Nie musisz odpowiadać mi na to pytanie, tylko się zastanów. Dobre życzenia i zaufany sprzedawcą to mało przepływka z tego samego silnika?

Kręciłeś tą śrubką i co? Używałeś do tego analizatora spalin, czy jakichś innych urządzeń?

Sprawdź sondę lambda, może przy okazji ona teraz odmówiła posłuszeństwa.

Co do chłodzenia, to zagrzej silnik, odkręć nawiew na szybę, dodaj gazu powiedzmy do 2000-3000 obrotów, przytrzymaj, przyłóż rękę do nawiewu i sprawdź, czy leci cieplejsze powietrze. Jeżeli tak będzie, to poziom płynu za mały lub zapowietrzony układ. Jeżeli nie, to do sprawdzenia nagrzewnica.

Nie oszczędzaj na siłę odżałuj 100zł i jedź na porządną regulację i nie rób tego sam.

Opublikowano
Nigdy nie musiałem u siebie regulować gazu, ale jeżeli to prawda, że to tylko 20zł, to nie wiem, czy płakać, czy śmiać się z ludzi, którym rozsadza kolektory, bo im gaz strzela i szukają porad na forum... :duh:
Opublikowano
Ja za regulacje gazu w M20, czyszczenie "krokowca" i naprawę zabezpieczenia, które chroni przepływkę, zapłaciłem 30zł.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
No rozumiem was doskonale, o tą stówke to mi nie chodzi ale jak pojechałem na ustawienie lpg to gościu do mnie z tekstem że najpierw musze kupić nowe kable i świece bo jak chce dobrze ustawić a szczela to musze mieć pewność że te części są dobre, patrzyłem za kablami i takie w miare normalne około 400zł kosztują a najtańsze 180zł, ale nie wiem czy to nie są jakieś chińskie co potrzymają tydzień. Dziś się umówiłem z gościem co powiedział że mam ją przyprowadzić więc chyba będzie najlepiej jak mu to zaprowadzę:)
Opublikowano
nie gosciu z tekstem..., jakby mowil jakies nie stworzone rzeczy, tylko taka jest kolejnosc, najpierw na benzynie musi dobrze chodzic, takze swiece, przewody kopulka z palcem to podstawa, pozniej mozesz cos dzialac dalej z lpg. w innej kolejnosci nie zda to egzaminu. btw najpierw podepnij pod kompa zobacz co pokaze.
Opublikowano
No tak ale ogólnie mi chodzi o to że wyszedł jakiś pan otworzył maske i do mnie z pretensjami że co ja u niego wgl robie i najpierw mam kupić kable i świece ale nawet dotknął tego tylko popatrzył sie, i wgl na końcu troszkę się z nim pogryzłem bo się nie zgadzaliśmy w paru kwestiach, saam jestem początkującym mechanikiem no i wypadałoby mieć troszke kultury do klienta:) Ale to już inna kwestia ;D