Skocz do zawartości

E39 530d Gaśnie radio przy spryskiwaniu szyb i zmianie świat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam od 2 m-cy dziwne problemy elektryczne. Nie występują one bez przerwy dlatego trudno je zdiagnozować. Zaczęlo się od tego,że w czasie jazdy samoczynnie na chwilę gasł dżwięk w radiu, po chwili wracał ale wyświetlanie na ekranie komputera miało zmieniony język na niemiecki ( mam ustawiony ang.), zauważyłem, że po kilku takich sytuacjach również zegar się póżnił, czyli był chwilowy brak zasilania. Innym objawem jest też to, że po wyłączeniu zapłonu gaśnie czasami radio, a powinno grać w tej pozycji kluczyka.Zdarza się też że przy próbie odpalenia samochodu za pierwszym przekręceniem kluczyka reakcja jakby nie było aku w samochodzie ( nie kręci ) za drugim pali na dotyk. Wczoraj doszły mi opisane w tytule postu objawy - kilka razy w ciągu godziny jazdy po przełaczeniu świateł na dłudie gasło radio na kilka sekund a przy spryskiwaniu przedniej szyby gasło radio i lekko przygasały światła drogowe i podświetlenie deski. Macie pojęcie co to za chochlik? Może to być kostka stacyjki?

Z góry dziękuję za pomoc

Virus63

Opublikowano

Aku i ładowaniejest ok( prawie nowa VARTA). Poza tym te zaniki radia są na ok. 5-7 sek i wszystko wraca. Dziś np ani razu nie było reakcji na przełączanie świateł na długie a wczoraj z 5 razy w ciągu godziny. Poza tym nie ma innych objawów słabości aku ( na mrozie pali od ręki mimo,że miałem spalone 4 świece żarowe i dopiero co wymieniłem wszystkie)

Pozdro

Opublikowano
Gdzieś jakieś może styki zaśniedziały ale gdzie.Znając życie to dużo dłubania żeby wyeliminować przyczynę.A jeszcze kolego zdarza ci się to częściej jak jest wilgotno na dworze czy nie ma różnicy bo może gdzieś wilgoci łapie
Opublikowano

Wilgoci teraz nie brakuje :D Samochód garażuję, ale garaż nie jest ogrzewany i jest wolnostojący więc nie wiem czy przez noc podsycha. Problemy zaczęly się ok 2 m-ce temu, są bardzo nieregularne i zmienne, tak jak opisałem w 1 poście.

Czekam, może odezwie się ktoś kto miał podobny przypadek

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Mam podobny przypadek bardzo zlozony.. U mnie problem pojawil sie od momentu kiedy zablokowal mi sie silniczek od podnoszenia tylnej szyby.Efektem bylo dziwne dzialanie instalacji.Oprocz wymienionych przez was problemow mialem klopot z zanikajacym prodem w calym samochodzie. Zeby pojawil sie prad musialem uderzyc lekko w karoserie. Mechanik odblokowal silniczek i wszystko bylo OK. Nie dokleil jednak maty w drzwiach i podczas deszczu zalalo mi cala podlage - problem wrocil. Kiedy wszystko wysuszylem zaczelo dzialac dobrze - na pewien czas.Okazalo sie tez ze zle wymienili mi przednia szybe i znowu woda w samochodzie :mad2: Znowu suszenie :mad2: :mad2: Obecnie w zaleznosci od wilgotnosci powietrza juz tylko radio czasami gasnie i mysle ze jest to spowodowane zasniedzialymi stykami znajdujacymi sie pod deska rozdzielcza( od momentu zalania do momentu kiedy wysuszylem samochod minelo wiele czasu zwlaszcza ze nie wiem od kiedy puscila przednia szyba)