Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam BMW E36 318i 06/91r sedan z następującym problemem: po włączeniu wycieraczek na jakikolwiek bieg, wycieraczki dochodzą do końca i w drodze powrotnej stają. Po wyłączeniu i włączeniu zapłonu wracają w położenie pierwotne, po czym po przełączeniu znowu manetki, robią to samo.

Rozebrałem podstopnicę, z tym że jest tam tylko moduł wycieraczek w okrojonej wersji (element scalony + parę rezystorów), w związku z tym mam pytanie, gdzie znajdują się przekaźniki od wycieraczek? Pod osłoną kolumny kierowniczej? Jeśli tak to jak ją zdjąć?

Pozdrawiam

Diablo62

Opublikowano
Musisz znaleść przekaźnik chyba niebieski podłużny ,będzie na nim pisać "coś tam wi wa low "albo coś na ten styl. Miałem 1sze bmw i miałem identycznie. Do wymiany ten przekaźnik.Zapewne masz M40 silnik.Znajduje się pod kierownicą bynajmnie w angliku.
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Kolego "WIWA LOW" to jest moduł wycieraczek - najprawdopodobniej on szwankuje i trza go wymienić.Najlepiej ze szrotu jakis za 10zł :o A jeszcze popsikaj sobie ramiona wycieraczek pod maskownicą, może je coś blokuje.
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
Dokładnie to był przekaźnik, taki zwykły, niebieski, kwadratowy. Pomogło przetarcie styków papierem ściernym i przemycie rozpuszczalnikiem. 10 minut roboty wliczając odkręcanie śrubek trzęsącymi się z zimna rękoma. :)