Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam moje pytanie dotyczy wymiany termostatu egr otóż wydawało mi się że to prosta sprawa ale jak to wymienić skoro nie ma dojścia do drugiej śrubki mocującej termostat a gdy chciałem odkręcić wężyk na torx okazało się że torx jest u mnie od dołu i też nie ma dojśia a druga strona termostatu jest zamocowana blaszką ale nie na skręt tylko tak jakby na stałe i trzeba chyba ją zlikwidować i wtedy założyć taką na metalową obiemkę skręcaną, czy ktoś ma jakiś pomysł co do dojścia do tej śrubki i co do zdjęcia tej obiemki metalowej ?
Opublikowano
zapodaj foto bo cię nie rozumiem . przecież to prosty zabieg.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten gumowy węzyk co przeszkadza wyciągasz, i masz dostęp do śrubki, zalecam założyć nowy, bo przeważnie są one popękane i łatwo się kruszą, a opaski na nich są jednorazowe, więc te trzeba po prostu zerwać, i założyć nowe.

Tą metalową obejme zostaw w spokoju, wcześniej przy termostacie masz szybko złączke, wyciągasz metalowe zabezpieczenie, ten drucik i zdejmujesz wężyk.

Nie wiem w czym tu problem, wymiana max 30minut dla średnio ogarniętego mechanika.

Opublikowano
Ten gumowy węzyk co przeszkadza wyciągasz, i masz dostęp do śrubki, zalecam założyć nowy, bo przeważnie są one popękane i łatwo się kruszą, a opaski na nich są jednorazowe, więc te trzeba po prostu zerwać, i założyć nowe.

Tą metalową obejme zostaw w spokoju, wcześniej przy termostacie masz szybko złączke, wyciągasz metalowe zabezpieczenie, ten drucik i zdejmujesz wężyk.

Nie wiem w czym tu problem, wymiana max 30minut dla średnio ogarniętego mechanika.

Jak ściągnąć ten gumowy wężyk co przeszkadza do odkręcenia śrubki? poluzowałem obejmy metalowe a wężyk ani drgnie a wygląda jakby był naciągnięty na tą rurkę która wygląda że jest przykręcona na jakiś torx do którego się dostać to też duża sztuka, może jakiś pomysł bo ja chyba się poddaję

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jejku, jaki problem kupić kawałek takiego wężyka, a ten poprostu rozciąć?
Opublikowano
Jejku, jaki problem kupić kawałek takiego wężyka, a ten poprostu rozciąć?

ale wygląda na to że nie wystarczy rozciąć po pod spodem wężyka jest ta rurka którą trzeba chyba odkręcić czyż nie?

Opublikowano
dostałem się tej śrubki po odkręceniu pompy prózniowej termostat agr przepuszczał powietrze praktycznie bez oporu, jeszcze jedno pytanko czy trzeba po wymianie termostatu agr odpowietrzać układ żeby było ok