Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
We wrześniu sprowadziłem samochód, mam zamiar go sprzedać tylko nie jestem pewny ile czasu musi upłynąć żeby nie przyczepił się do mnie urząd skarbowy. Kiedyś było to pół roku, ostatnio słyszałem że trzeba samochód trzymać rok, więc jeżeli ktoś się orientuję jak naprawdę obecnie jest będę wdzięczny za odpowiedź.
Opublikowano

Jest to 6 miesięcy. Jeśeli sprzedaż auto przed upływem tego czasu to zapłacisz podatek od zysku jaki uzyskałeś na sprzedaży.

Np.: jak kupiłeś za € 150 :wink: a sprzedaż za € 1150 (oczywiście kwoty przykładowe) to zapłacisz podatek od kwoty € 1000 (1150 - 150).

A jak sprzedaż go po 6 miesiącach to nic nie zapłacisz.

Czas tych 6 miechów radze liczyć od początku października i będize OK :cool2: .

Opublikowano
Jest to 6 miesięcy. Jeśeli sprzedaż auto przed upływem tego czasu to zapłacisz podatek od zysku jaki uzyskałeś na sprzedaży.

Hmmm w takim razie jak kupiłeś za 150 €, a sprzedaż za 140 € to ..............

zysku nie ma :), ale tak tanio chyba go nie pościsz :) .

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Możnaby napisać tak w papierach i wziąć więcej :D , ale będzie problem ze skarbówką. Ci od sprowadzanych już się przyzwyczaili, ale z transakcjami krajowymi nie jest to takie łatwe, żądają kosztorysu :( ...
Opublikowano

Np.: jak kupiłeś za € 150 :wink: a sprzedaż za € 1150 (oczywiście kwoty przykładowe) to zapłacisz podatek od kwoty € 1000 (1150 - 150).

A jak sprzedaż go po 6 miesiącach to nic nie zapłacisz.

Czas tych 6 miechów radze liczyć od początku października i będize OK :cool2: .

Dzieki za info, jak jestes pewny ze trzeba go trzymac pol roku, to juz wiem to co chcialem wiedziec.