Skocz do zawartości

bmw e36 coupe problem z lampami tylnymi m3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio zakupiłem do swojego auta nowe lampy od m pakietu już się cieszę że będzie ładnie wyglądać i działać:)

No i wygląda super gorzej z działaniem

tak wygląda:

http://imageshack.us/a/img217/8048/imag1158f.th.jpg

A tera przejdźmy do problemów (od razu zakładając że strona lewa jest to strona kierowcy, prawa pasażer):

Nie działa:

- lewy stop

- prawa pozycja

Natomiast kierunki , prawy stop, lewa pozycja i światła cofania działają normalnie.

Sprawdziłem bezpieczniki wszystkie niby ok , żarówki też ok, oprawki też teoretycznie ok . W czym tkwi problem ?

Zauważyłem że w prawej lampie jest trochę inny rozkład pinów niż w kostce tzn tam gdzie w lampie jest puste miejsce to w kostce jest miejsce na pin i odwrotnie tam gdzie w kostce jest wolne tam w lampie jest pin czy to w tym tkwi problem ? Dodam że w lewej lampie jest ok tam gdzie puste to puste

Dla ułatwienia dodam zdjęcie prawej lampy i kostki

http://imageshack.us/a/img16/1268/imag1165m.th.jpg

http://imageshack.us/a/img542/4697/imag1161m.th.jpg

Jeszcze mam pytanie jak powinny się świecić lampy przy włączonych światłach mijania ? tak jak na zdjęciu niżej czy jeszcze coś powinno się świecić? (pytam bo gdzieś wyczytałem że powinny się świecić nr 1 i 2 ) a u mnie jak widać świeci tylko nr 1

http://imageshack.us/a/img585/7796/tylnoc2.th.jpg

Ps. Światła przeciwmgielne też niby nie działają ale nie wiem czy to winna lamp czy czegoś innego bo na poprzednich lampach nie sprawdzałem

Macie może jakieś pomysły co z tym fantem zrobić ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co do ostatniego pytania, powinny się świecić 1 i 2.

Co do reszty z chęcią poczytam wypowiedź kogoś kompetentnego w tym temacie, bo przeszukałem cały internet i jest dużo na ten temat, ale nie za bardzo to rozumiem... Mój przypadek to E36 Sedan i nie świeci ta sama sekcja co u kolegi, zakładam lampę z pomarańczowym i świeci wszystko normalnie.

Opublikowano
Ścieżki są identyczne. Różnica tkwi tylko w tym, że w pomarańczowej lampie brakuje lewego pierwszego pinu, a w białej prawego trzeciego od góry.
Opublikowano

Witam nadal nie mam rozwiązania problemu :/ co gorsza w prawej lampie zniknęło światło wsteczne i stop jednym słowem działa tylko kierunek :/ czy ktoś jest w stanie mi pomóc ?

stop i światło wsteczne wróciło xd

Opublikowano

A przekładałeś piny we wtyczce?

Podobno to najrozsądniejsze rozwiązanie, porównać który pin w gnieździe odpowiada za które światło i odpowiednio dopasować wtyczkę.

Ja miałem drugi komplet lamp, wsadziłem prawą i działa, mają inny rozkład pinów.

Opublikowano
A te wtyczki to w ogóle są rozbieralne ?( bo ostatnio patrzyłem tak na szybko co prawda ale jakoś nie mogłem ich rozłożyć) żeby piny przełożyć czy trzeba ciąć kable i jakąś straszną" rzeźbę" robić -.-
Opublikowano

Wtyczki w aucie tak, normalnie możesz wyjąć każdy pin i włożyć w odpowiednie miejsce.

Gniazda w lampie są zgrzewane, zawsze możesz stopić plastik i zdemontujesz :)

Ja znalazłem u siebie drugą lampę bez check'a i już mi wszystko gra.

Opublikowano

w lewej lampie na kostce po dłuższych oględzinach okazało się że w ogóle nie ma napięcia jeśli chodzi o stop więc pociągnąłem od prawej lampy , a w jednej pozycji była przepalona żarówka :duh:

Co do prawej lampy to tam gdzie powinien być pin nie było go ale połączyłem z dobrym i teraz już działa

Jak się przejechałem przed chwilą zauważyłem że raz mi działa prawy kierunek raz nie do tego jak włączam kierunek i działa to w trakcie zapalania się żarówki od kierunku przygasa delikatnie światło pozycyjne w tej lampie :cry2: od czego to zależy ?

Co dziwniejszego jeszcze zauważyłem to że jak wrzucam wsteczny to zaczyna się żarzyć delikatnie prawy kierunek po chwili gaśnie

zupełnie nie wiem o co chodzi