Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilka dni temu podczas rozgrzewania silnika usłyszałem strzał, potem drugi i pojawił się gęsty biały dym wydobywający się spod auta w jego przedniej części -> Webasto.

Tego samego dnia przy odpaleniu zimnego auta pojawił się już tylko gęsty biały dym bez strzału. Wiem, że webasto dymi na początku ale na peeewno nie tak.

Do momentu pierwszych strzałów webasto działało, wydaje mi się, normalnie -> pompa trochę buczała, równomierny "stukot" i szybkie nagrzewanie silnika. A właśnie, mam na 99% tylko grzanie silnika (brak jakicholwiek ustawień na panelu w środku auta dotyczących dogrzewania kabiny).

Dodam, że prawie zbiegło się do z odbiorem auta od mechanika, który wymieniał mi rolki, paski i element układu chłodzącego. Czy mógł coś przy okazji spieprzyć? Wydaje mi się, że nie bo to co robił jest w innym miejscu niż webasto w nadkolu czy elementy webasta.

Czy szanowni użytkownicy przedstawią jakieś diagnozy?

Czy może znacie jakiegoś dobrego i niedrogiego machera od webasta w Łodzi?

Wrzucam błędy INPY

fotka INPA

dzięki i pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeden to coś ze zdmuchnięciem/zgaśnięciem płomienia, a drugi to dmuchawa webasta.

Tak sobie myślę, że mogło jakiegoś syfu pociągnąć, i uszkodziło dmuchawę powietrza, to by wytłumaczyło skąd te strzały.

Możesz pokusić się u wyjęcie piecyka i ręczne sprawdzenie czy dmuchawa działa, w sensie podajesz jej +12V na zasilanie, i ma ruszyć, a jedyny dźwięk jaki ma wydawać, to delikatny gwizd na pełnych obrotach.

Opublikowano

Dzięki.

Spróbuje tylko cholera zimno już. Zapomniałem dodać, że po tych dwóch strzałach webasto przestało działać. Tzn jest wyłączone.

Jak wzbudziłem je "ręcznie" za pomocą INPY to strzeliło i tak zakopciło, że nie wiedziałem czy po gaśnice najpierw biec czy otwierać wrota garażowe.