Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Postanowiłem dołożyć do mojej jedynki z 2006 roku podłokietnik jako że fabrycznie go nie posiadała. Poczytałem dość dużo na ten temat i w zasadzie wszyscy się zgadzali że podłokietnik musi pasować do każdej konsoli centralnej. Sprawdzałem to dokładnie na realoem i faktycznie z schematów wynikało że konsole różnią się tylko miejscami na kubki i na idrive.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=UG31&mospid=48923&btnr=51_5508&hg=51&fg=35&hl=1

Jakież było moje zdziwienie gdy po rozebraniu zaślepki z tyłu konsoli i próbie montażu podłokietnika ukazał mi się taki widok

http://img717.imageshack.us/img717/915/img20121130152358.jpg

http://img89.imageshack.us/img89/582/img20121130152405w.jpg

Część numer 15 (według schematów z realoem) jest u mnie na stałe zintegrowana z tunelem. Czy ktoś spotkał się z czymś takim i można to w jakiś sposób wyciąć bądź dopasować czy pozostaje mi jedynie kupno całego nowego tunelu środkowego?

Nie ukrywam że trochę mnie to zasmuciło i wolałbym uniknąć rozbierania całej konsoli środkowej. We wszystkich poradnikach sprawa wyglądała w zasadzie bezproblemowo a u mnie taka przeszkoda. W żadnym wykazie części BMW nie widziałem takiej konsoli co również jest dla mnie zagadką.

Z góry dzięki za wszelkie uwagi i pomoc.

Pozdrawiam

Kulas.

Edytowane przez Kulas2004
Opublikowano

Odpowiem sobie sam bo widzę że nikt nie spotkał się z takim problemem. Wyciąłem cały ten plastik z tyłu i podłokietnik wszedł. Praktycznie nie ma żadnych szpar, dobrze się trzyma ale nie jest idealnie. Zostawię to do wiosny i będzie trzeba wymienić cały tunel.

Pozdrawiam

Kulas.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Odpowiem sobie sam bo widzę że nikt nie spotkał się z takim problemem. Wyciąłem cały ten plastik z tyłu i podłokietnik wszedł. Praktycznie nie ma żadnych szpar, dobrze się trzyma ale nie jest idealnie. Zostawię to do wiosny i będzie trzeba wymienić cały tunel.

To wzmocnienie wcale nie jest zintegrowane z tunelem, trzyma sie od gory na zaczepy a od dolu jest nalozone na te wystajace sruby. Z tego co pamietam zaczepy podwazalo sie srubokretem a zeby wyjac to wzmocnienie trzeba bylo troche podniesc tyl tunelu - tunel sprezynuje wiec da sie go uniesc na tyle by nastepnie uniesc wzmocnienie ponad te wystajace sruby i tym samym je wyczepic. Zerknij jeszcze raz na spokojnie, miedzy czasie polecam rowniez lekture tego watku: viewtopic.php?f=164&t=160990&start=30 :cool2:

Pzdr, MtothaJ
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

hej, wiem, że wątek nie najnowszy ale mam pytanie czy ostatecznie udało ci sie go zamontowac bez większych poprawek...(podłokietnik) czy zdecydowałeś się na kupno tunelu...jest kilka ofert podłokietnika po lifcie (najprawdopodobniej), na allegro... ale u mnie , jak i w twoim przypadku jest problem z tą częścią po zdjęciu zaślepki czy na pewno usuniecie jej poprzez wycięcie to jednyna opcja?

Czy lepiej zakupić cały tunel środkowy?...

po tym jak sam sobie odpowiedziałeś na pytanie i wyciełeś ten "zaskakujący" element jest wpis, że można go wyjąć...jak dla mnie wygląda to jak jeden odlany element plastikowy tj. jak jedna część...nie wiem jak się odnieść to odp. na twoje pytanie...

Podłokietnik montowałeś z "blaszką"-elementem który przyrkęca się 3ma srubami czy obyłeś się bez niego?

AHa i czy to prawda, że wersja podl. przed liftowa i poliftowa sie nie różną ewen. poza odcieniem. tz. czy pasują?

według zdjęć i opisow na innych zagranicznych forach sprawa wydaje sie banalna, tyle tylko ze tam na zdjęciach element za zaślpką oznaczony na instrucji numerem 15 jest porpstu wykręcany...i to wysępuje chyba w wersjach po FL.

NIe wiem czy probować go na siłe wyjmować, wycinać czy dać se spokoj i kupic cały tynel środkowy z podłokietnikem...

prosze o poradę...;?

pzdr.

Opublikowano
hej, wiem, że wątek nie najnowszy ale mam pytanie czy ostatecznie udało ci sie go zamontowac bez większych poprawek...(podłokietnik) czy zdecydowałeś się na kupno tunelu...jest kilka ofert podłokietnika po lifcie (najprawdopodobniej), na allegro... ale u mnie , jak i w twoim przypadku jest problem z tą częścią po zdjęciu zaślepki czy na pewno usuniecie jej poprzez wycięcie to jednyna opcja?

Czy lepiej zakupić cały tunel środkowy?...

po tym jak sam sobie odpowiedziałeś na pytanie i wyciełeś ten "zaskakujący" element jest wpis, że można go wyjąć...jak dla mnie wygląda to jak jeden odlany element plastikowy tj. jak jedna część...nie wiem jak się odnieść to odp. na twoje pytanie...

Podłokietnik montowałeś z "blaszką"-elementem który przyrkęca się 3ma srubami czy obyłeś się bez niego?

AHa i czy to prawda, że wersja podl. przed liftowa i poliftowa sie nie różną ewen. poza odcieniem. tz. czy pasują?

według zdjęć i opisow na innych zagranicznych forach sprawa wydaje sie banalna, tyle tylko ze tam na zdjęciach element za zaślpką oznaczony na instrucji numerem 15 jest porpstu wykręcany...i to wysępuje chyba w wersjach po FL.

NIe wiem czy probować go na siłe wyjmować, wycinać czy dać se spokoj i kupic cały tynel środkowy z podłokietnikem...

prosze o poradę...;?

pzdr.

Jak juz pisalem zaslepka sie zdejmuje. Jezeli masz problem z jej zdjeciem mozesz sprobowac ja wyciac poniewaz nie bedzie juz do niczego potrzebna (tylko uwaznie bo pod podlokietnikiem jest jakis modul / kable itp wiec tak zeby nic nie przeciac). Aby z koleji zamontowac ta blaszke przykrecana na trzy sruby konieczny jest demontaz tunelu. Blaszka sama w sobie nie jest niezbedna, ja np. ja zakupilem ale jak dotad nie mialem czasu / potrzeby zajac sie montazem szczegolnie ze wedlug opinii na forum jest montaz nic nie zmienia jesli chodzi o stabilnosc podlokietnika.

Pzdr, MtothaJ
Opublikowano

Ja finalnie wymieniłem tunel na taki z możliwością montażu podłokietnika. W wersji z wyciętym tyłem, całość nie trzymała się zbyt dobrze.

Pozdrawiam

Kulas.