Skocz do zawartości

320D Lokalizacja dodatkowej pompki paliwa do WEBASTO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie do osób mających doświadczenie w tym temacie, a mianowicie, gdzie w E46 zlokalizowana jest dodatkowa pompka paliwa używana przez piecyk webasto? Na stronie http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=64_0939&hg=64&fg=65 widać, że zlokalizowana jest gdzieś z tyłu auta, ale gdzie dokładnie i jak do niej się dostać? Z góry dzięki za w miarę precyzyjne podpowiedzi :)
Opublikowano

Dzięki TC, skoro to tylko elektromagnes, to webasto samo zasysa paliwo? W takim razie można chyba zastosować zamiennie ze zwykłym elektrozaworem paliwa.

Jeszcze jedno pytanie, jeśli chcę dołożyć webasto do auta, które nigdy nie miało tego urządzenia, to muszę ciągnąć przewód paliwowy z baku, czy mogę się wpiąć przed filtrem paliwa w komorze silnika?

Opublikowano

nie zasysa samo ale pompka działa impulsowo nie płynnnie ... dlatego słychać cykanie ...

tak, powinieneś ciągnąć z baku z tego względu że jak jest go mało to webasto nie wystartuje ...

a czy można założyć webasto do auta które nigdy go nie miało to wszystko zależy ... w głównej mierze jakie webasto chcesz dołożyć a drugie chyba ważniejsze jak nim sterować ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Czyli jednak, to nie jest tylko elektrozawór, tylko pompka, w takim razie niczym się tego nie zastąpi.

Auto to E46 oczywiście, piecyk sam to też Thermo Top Z/C-D z e46, nad samym sterowaniem będę zastanawiał się później.

Skoro miejsce montażu samej pompki już znam, to powiedz mi jeszcze, czy każdy bak ma możliwość montażu wyjścia na dodatkową pompkę paliwa? Na zdjęciu widać kawałek rurki, który wkłada się do baku, czy w aucie bez webasto znajdę miejsce na sensowny montaż oryginalnych części? Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Opublikowano
Czyli jednak, to nie jest tylko elektrozawór, tylko pompka, w takim razie niczym się tego nie zastąpi.

Auto to E46 oczywiście, piecyk sam to też Thermo Top Z/C-D z e46, nad samym sterowaniem będę zastanawiał się później.

Skoro miejsce montażu samej pompki już znam, to powiedz mi jeszcze, czy każdy bak ma możliwość montażu wyjścia na dodatkową pompkę paliwa? Na zdjęciu widać kawałek rurki, który wkłada się do baku, czy w aucie bez webasto znajdę miejsce na sensowny montaż oryginalnych części? Jeszcze raz dzięki za pomoc.

będziesz miał problem z wysterowaniem tego , chyba że zmienisz płytkę na analogową ...

a w bak gdzies pewnie się przewiercisz , bo wiem że przy montażu tak robią w serwisach Webasto ...

Chiptuning Łódź

Opublikowano

marcov Dzięki za linka, porównam to z tym co znajdę w E46 :cool2:

TC Na razie chcę zamontować, żeby działało to jako podgrzewacz, tak jak to jest fabrycznie zrobione. Może będę mieć inne E46, żeby podglądnąć jak to jest fabrycznie zamontowane.

Dzięki panowie za wszystkie informację :cool2: :)

Opublikowano
Generalnie montaz pieca nie jest w cale trudny. Wpinasz w obieg cieczy chlodzacej. Pozniej zasilasz webasto paliwem i zostaje podlaczenie napiecia do sterownika. Nie bawilbym sie w montaz na dwa razy czyli najpierw jako dogrzewacz a pozniej rozszerzenie do pelnego ogrzewania. Telestart mozna dostac na allegro bez problemu. Zeby go podlaczyc musisz do sterownika webasto pociagnac dodatkowe dwa przewody i przeprogramowac.
Opublikowano
Dokładnie tak chcę zrobić, czyli zamontować piec w aucie, podłączyć pod zasilanie i paliwo(tak jakby to fabryka zrobiła), a później będę się zastanawiał, co dalej. Nie szukałem jeszcze nawet schematów podłączenia tego jako dogrzewacza, więc może za jednym zamachem znajdę konkretne informacje i schematy do uruchomienia piecyka razem z telestartem. Chyba, że przetarliście szlak i dysponujecie konkretnymi schematami zarówno dla telestartu, jak i samego podgrzewacza.
Opublikowano
widzisz nawet nie wiesz co kodowałeś ... teraz zobacz jaki rocznik ma trandolf ... ale jak posiedzicie nad tym to pewnie zrobicie choć niekoniecznie ... ale zawsze można się dogadać , w sumie przepustnica z klapą gaszącą by się przydała ... :)

Chiptuning Łódź

Opublikowano
Nie wydaje mi sie, zeby rocznik mial tu az takie znaczenie. Jesli piec bedzie z analogowym sterowaniem praca pieca to nie widze problemu. Ewentualnie nie bedzie dzialal dogrzewacz z automatu (w sumie zbedna funkcja skoro silnik bedzie juz zagrzany przed uruchomieniem).
Opublikowano
uwierz mi że siedziałem nad tym naprawdę sporo czasu aby poznać działanie od A do Z tego pieca w BMW E46 w innych też ... i uwierz że rocznik ma znaczenie ... po drugie powtórzę to po raz n- ty iż sterownik w Twoim piecu nie jest analogiem chyba że zmieniłeś na analog , po trzecie skoro twierdzisz że przekodowałeś webasto to wyciągnij piec i spróbuj odpalić w innym aucie albo poza nim ... :wink:

Chiptuning Łódź

Opublikowano
Jest sterownik "przekodowany" bo wczesniej nie reagowal na sygnal z telestartu. Sprawdze z ciekawosci czy piec odpali gdy bedzie podane napiecie tylko na pin 1 z odpieta wtyczka ze sterownika.
Opublikowano (edytowane)

Wiec zostawie wtyczke zapieta ale wyciagne pin od czujnika temp. zew. i komunikcyjny.

Co wiec przekodowalem?

Edytowane przez marcov
Opublikowano

Sprawdze to.

Jednak watek zszedl troche z obranego toru przez autora. Nawet jesli piec jest "przypisany" do konkretnego auta i poza nim nie odpali to chyba nie bedzie to przeszkadzac autorowi:)