Skocz do zawartości

Falujace obroty i takie błedy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam

Posiadam e46 n42 1.8 benzyna w gazie.

Moj problem polega na tym iz na wolnych obrotach ktore powinny byc wolne auto ma okolo 1000 nawet moze z 1100. NIe wystepuje to zawsze ale od czasu do czasu.

Druga sprawa dotyczaca obrotów. Czesto sie zdarza ze oborty poprostu skacza z wolnych do 1500 w sposob ciagly jakbym dodawal gazy co 3 sekundy. Po zgaszeniu auta i odpaleniu problem znika na jakis czas.

Rowniez te problemy nie występuja regularnie.

Błedy z INPY

2799 Abbruch DV-Adaption wegen Umweltbedingungen

2788 Plausibilitaet Differenzdrucksensor

2783 Heissfilmluftmassenmesser

Kto dobroduszny pomoże rozszyfrowac te błędy i wyeliminować moj problem ?

Opublikowano

:think: w wiekszosci przypadkow gdy auto same podwyzsza obroty to do wymiany lub wyczyszczenia jest silniczek krokowy :wink: Moze przepustnica zasyfiona jest -wyczysc ja :wink:

2799- Adaptacja przepustnicy siłownika Warunki środowiskowe

2788 - Plausibilitaet Differenzdrucksensor -predkosc pojazdu -wydaje mi sie ze czyjnik predkosci w dyferencjale

2783- przeplywomierz powietrza/ garoce powietrze

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

Opublikowano

wydaje mi sie ze ten drugi bład jest z MAP sensora czyli czujnika cisnienia w kolektorze ssącym (brak sygnału)i to by miało sens

po angielsku było by łatwiej

Opublikowano
wykasuj błedy i adaptacje silnika a przepustnice tez morzesz wyczyscic
Opublikowano
  • Autor

w tym silniku nie ma niestety silniczka krokowego :) Jezeli chodzi o przepustnice sprawdze ją zobaczymy w jakim jest stanie i dam znać.

Dzieki panowie narazie :)

Opublikowano
  • Autor

Troceh poczytalem i natknelem sie na infomracje z tego linkuhttp://e46forum.pl/viewtopic.php?f=22&t=9487 taki sam silnik i podobny problem.

TO jak to jest z tą przepustnica? Działa tylko wtedy gdy silnik pracuje na awaryjnym czy zawsze?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W tym silniku za wolne obroty odpowiada valvetronic. Jeżeli układ pada lub któryś z jego elementów to wtedy rolę "silnika krokowego" przejmuje przepustnica. Sprawdź INPĄ lub DIS'em czy nie masz w silniku błędów od valvetronika lub sond. W tych silnikach bardzo często padał servomotor ten w duży w pokrywie zaworów lub czujnik wałka mimośrodowego. Koszty spore, każdy po ok 900-1000 zł. A nie padł czasem napinacz łańcucha i rozrząd się nie przestawił ?? Auto normalnie ciągnie ?? Nie jest mułowate ?? Jak ze spalaniem ??
Krzysztof