Skocz do zawartości

E36 1.8is za duże spalanie i ciągle rośnie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. BMW mam od września, jest to coupe z silnikiem 1.8is. Jeżdżę bardzo ekonomicznie, naprawdę, rzadko przekraczam 3tys obrotów. Na początku paliła mi 12,5 l gazu w mieście (Częstochowa), i uważałem ten wynik za dość zadowalający, chociaż na auto-centrum wiele opinii było że powinna palić kolo 11,5. W każdym razie, w tej chwili już mi pali 15,5l .. O co chodzi? W samochodzie w zasadzie nic nie zmieniałem.. Co to może być?
Opublikowano
A może lepiej od razu kupić nową? :D Bo za kompa zapłacę pewnie z 50zł, a za nową sondę 80. Wygląda Ci, że to jest to?
Opublikowano
Nie ma żadnych problemów z pracą silnika. Jedynie co zauważyłem, to że ostatnio na zimnym silniku na luzie jak dodam trochę gazu i zdejmę nogę i jeszcze raz to samo, to trochę go zmuli, tak jakby miał ochotę zgasnąć. No i śmierdzi gazem takim powiedziałbym nie spalonym.
Opublikowano

Radzę najpierw podpiąć komputer.Może to być też przepływka lub coś nie tak z dolotem a katalizator masz nic nie wycinałeś jak nie to ok.

Weź też pod uwagę,że mamy chłodniejszą porę roku i auto dłużej się nagrzewa i może więcej palić jak silnik zimny a kiedy robisz może jeszcze krótkie odcinki trasy to może być i takie też spalanie.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano
Ja nie wycinałem, ale ktoś wcześniej majstrował przy tym wydechu.. Wydaje mi się, że nie mam kata, bo mam tylko tłumik końcowy i to taki "sportowy".