Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Poszukuje narzędzia do obsługi sprzęgła SAC. Czy ktoś posiada wiedzę gdzie można wypożyczyć takie narzędzie specjalne.

Pzdr, :wink:

Opublikowano

ogarnięty mechanik da radę bez

przy nowym sprzęgle to już wogóle, wystarczy wiedzieć kiedy poluzować blokadę

do ponownego założenia używanego sprzęgła ponoć wystarczy prasa

sprzęgło z samoregulatorem występuje w naprawdę wielu samochodach, a ile warsztatów myślisz ma to urządzenie ??

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano
Przemek530d dzięki za podpowiedź, rzeczywiście do to się zrobić bez tego narzędzia na zwykłej prasie. Trzeba nacisnąć na słoneczko, i przekręcić pierścień - tzn. ścisnąć sprężynki (zerowanie sprzęgła). Po tym trzeba w tej pozycji odpuścić słoneczko. Tak to wygląda w teorii praktyka. Ale jeszcze postaram się po praktykować :wink:
Opublikowano

o ile dobrze pamiętam, a system rozkminiałem również na filmiku instruktarzowym/reklamowym tego urządzenia, to po ściśnięciu sprężynek, należy je popuścić dopiero po przykręceniu do koła zamachowego

zastrzegam, że praktycznie nigdy tego nie msprawdzałem ;)

poltec jak potestujesz, napisz dla potomnych jak to należy prawdiłowo założyć

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano
może ja się wypowiem bo jestem po wymianie sprzęgła. jeżeli mamy nowe sprzęgło i składamy już wszytsko to zabezpieczeni zwalniamy jak juz mamy przykręconą 2mase i włożoną tarcze i dokręcony docisk. wtedy ustawiamy tarcze żeby była równo i zwalniamy zabezpieczenie i system sac się ustawian automatycznie. czyli wszystko robimy już przy silniku nic na ziemi czy coś. zwalniamy zabezpieczenie i wrzucamy skrzynie i skręcamy wszystko. cała filozofia nie ma w tym nic trudnego. miałem oddać to do mechanika który krzyknał za wyciągnięcie i włożenie skrzyni 400zł a zrobiłem to sam i jestem zadowolony :)