Skocz do zawartości

Pytanie odnośnie rezerwy,oraz wskażnika spalania w konsoli.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od kilku dni stałem się posiadaczem auta BMW 316i.Mam pierwsze pytanie odnośnie wskaźnika spalania w konsoli.Podczas jazdy zmiany biegów przyśpieszania wskaźnik wskazuje lata na spalanie 20L ,30L itp, czy to co on pokazuje to jest spalanie tego auta? czy jest to normalne ? jak to interpretować? , drugie pytanie jest odnośnie wskaźnika rezerwy, oraz jej kontrolki,po zalaniu za 50 zł np przy opadniętym wskaźniku na dno czerwonej barwy rezerwy, wskaźnik wchodzi nad rezerwę,oraz pomiędzy rezerwę, oraz pierwszą kreskę, zrobię z 20 km i szybko opada w rezerwę początek jej oraz świeci kontrolka, i przy dalszej jezydzie , przy delikatnej jeździe nawet , wskaźnik bardzo szybko spada w dół, a wiem ze w baku mam zalane z 14 litrów paliwa.Prosiłbym bym o objaśnienie, bo juz dostałem szoku że spalanie auta to 30 L /100KM. :uhh:
Opublikowano
Nie jeździj na rezerwie bo pompę paliwa będziesz musiał kupić nową.A bo do ekonomizera to normalne jego zachowanie,że wykracza poza 30.Jeśli stoisz to też wskazówka chowa się poza 30.Tak powinno być.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano
Dzieki wielkie , już mi ulżyło , to w takim razie jak interpretować to spalanie ? , na rozerwie nie jeżdżę , bo auto tak kupilem i po zatankowaniu paliwa zauważyłem taki objaw, auto jak kupowałem to było na rezerwie całkowitej,a w baku wiem ze mam z 15 litrów paliwa , przynajmnije tyle powinno być, wiec nie wiem jak interpretować tą rezerwę.
Opublikowano
Na rezerwie masz 8 litrów.Wiesz co do spalania to spalanie jakie pokazuje ekonomizer to spalanie chwilowe i w rzeczywistości jest inaczej.Niepotrzebnie się stresujesz tym.Cóż aby obliczyć spalanie najlepiej zalać do pełna i po przejechaniu 100km dolać do pełna i masz wynik.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano

Tym spalaniem się nie stresuj ;) mnie też przerażało to co pokazywał ekonomizer, aż się jeździć nie chciało.

Ale w rzeczywistości pali mi koło 13 gazu po mieście, więc nijak się to ma do tego co pokazuje ekonomizer :)

Nie zwracaj na niego za bardzo uwagi, będzie lżej na sercu :D

Opublikowano
Tym spalaniem się nie stresuj ;) mnie też przerażało to co pokazywał ekonomizer, aż się jeździć nie chciało.

Ale w rzeczywistości pali mi koło 13 gazu po mieście, więc nijak się to ma do tego co pokazuje ekonomizer :)

Nie zwracaj na niego za bardzo uwagi, będzie lżej na sercu :D

haah miałem taki sam odruch jak ,zobaczyłem co on pokazuje. nie wiem co miał na celu ten wynalazek .

Opublikowano
Jak będziecie jechać na trasie ze stałą prędkością to ekonomizer wskazuje przybliżone spalanie mi 9l co potwierdza obc.

no jak jedziesz ze stałą to tak heh. ja 1 raz jak siadłem i podczas przyspieszania ta wskazówka, poszybowała kumpel chciał okienko taśma ,zakleic dla spokojnosci mojej :lol: