Skocz do zawartości

[E36] 320i Słabo odpala na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem ze swoim e36, samochód jest zasilany jedynie benzyną.

Rano samochód ma ciężko odpalić odpali po ok. 3s kręcenia rozrusznikiem.

Samochód po takim odpaleniu strasznie słabo wkręca się na obroty i przerywa bardzo.

Przez ten czas jak samochód jest zimny jadąc nim dostrzegam, że obrotomierz trochę się 'umyka' skacze tak troszkę, ale minimalnie.

Po mniej więcej 10min. jak samochód się dobrze rozgrzeje, zgaszę go, odpalę go ponownie to zupełnie inny samochód.

Wkręca się bardzo dobrze na obroty, odpala też bardzo dobrze, obrotomierz w ogóle się nie 'umyka'

Co to może być?

Mechanik podejrzewa czujnik wału.

Opublikowano
Filtr paliwa wymien. to po 1 po 2 to moze zalewasz jakas syfiasta benzyne i ona glucieje czy cos ? Ja mialem tak w omedze zatankowalem na brico marche i auto zaczelo gasnac nie odpalalo rano wiec wszystko wylalem won w banki do mycia smarow paliwo bylo geste takie dziwne i do tego zamarzalo : :shock: Mozesz miec tez brudne wtryski , sonda lambda , itd. itp. tego moze byc mnustwo :) Musisz wiecej cos napisac...
Opublikowano

Filtr paliwa nowy

Świece zapłonowe nowe

Sprawdzone ciśnienie paliwa

Regulator ciśnienia paliwa nowy

Cewki w porządku

Na kompie wyszła sonda lambda, przepływomierz.

Wątpię, żeby to było problem podczas słabego odpalania.

Tak jak wspominałem wcześniej, gdy samochód jest zimny obrotomierz trochę skacze, jak się rozgrzeje ładnie mniej więcej po 10min. zgaszę silnik i odpalę jeszcze raz samochód wtedy chodzi idealnie.

Czy czujnik położenia wału, może robić takie cyrki ?

Opublikowano

A mógłbyś mi powiedzieć jaki byłby czujnik tej temperatury w BMW e36 320i vanos 1992r. ?? :)

Gdzie on w ogóle jest itp.?

Opublikowano

Ja odkręciłem pokrywę od filtru oleju,owinołem folią aby nic nie wpadło,

oraz zdjąłem plastik do chłodzenia alternatora i chyba obudowę filtra powietrza , ale chyba niekoniecznie.

X2 M35i