Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
panowie mam takie pytanie zmienilem licznik bo moj juz nienadawal sie do niczego poprstu sie zepsuł. facet mi powiedział ze muszę podłączyć go pod komp.. mam przejechane 300tys na liczniku pokazuje 400tys no i po przejechaniu 20 m wlancza mi sie kontrola trakcji powiedział ze wszystko sie zmieni i bedzie dzialac po podpięciu pod komp i zresetowaniu go aby win sie zgadzal
Opublikowano
W liczniku musisz zmienić VIN (tak likwidujesz kropkę przy przebiegu) i wypadało by przebieg. Dodatkowo licznik należy przekodować kluczem kodowym auta do którego został zainstalowany - to pewnie pomoże na migającą kontrole trakcji - zakładając że nie ma problemu z ABS (trzeba odczytać błędy ze sterownika)
Opublikowano
czyli jednym slowem jak podepne na kompa moje bmw to kropka ktora sie swieci zgasnie a kontrola trakcji bedzie znow dzialac, na 100% ABS dziala wiec z tym nie bedzie problemu. klucz kodowy czyli oczym mowa bo sie nie orientuje.
Opublikowano

Trzeba przekodować licznik odpowiednim softem - w ASO nie mogą tego zrobić.

Klucz kodowy zawiera informacje o wyposarzeniu auta - są w nim zakodowane wszystkie standartowe jak i opcjonale składniki wyposarzenia. Na tej podstawie kodowane są różne ustawienia i informacje do poszczególnych urządzeń w samochodzie - np. auto wie że ma wzmacniacz hifi i może wyswietlić pozycje DSP w menu board computera...

Opublikowano
mógł bys łopatologicznie to wytłumaczyć jak to zrobić i czym zamówiłem właśnie zegary mam 3.5 v8 a zegary są od 3.0 ciekawe czy jak podłącze to benda ok (zegary są po lifcie bez jakieś skrzynki z tyłu )
  • 2 lata później...
Opublikowano
witam, wie ktos moze gdzie na śląsku ktos moze pomoc mi zakodowac licznik w e38 '94 ? zmienilem licznik, potrzebuje zmienic w nim vin, przebieg na realny, sprawdzilem w inpie i pisze ze pochodzi z manuala takze trzeba tez zmienic na automat ( nie wyswietla biegów ), moj kabel obsluguje tylko inpe dlatego prosilbym o pomoc w znalezieniu kogos kto mi pomoze ;)
Opublikowano
pleckow nie ma jak i w starym liczniku tak i w tym nowym na ktory zmienilem takze wychodzi na to, ze oba sa nowsze, bmw scanner w ogole nie wykrywa mi połączenia kompa z samochodem
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

witam chce wymienic licznik u mnie w 7 bo mam uszkodzony. nie tylko wyswietlacz ale i zegary nie chodza płynnie tylko sie przycinaja. mam licznik z gniazgami na kostki czarne niebieskie i biale . czy musze identyczny kupywac czy bedzie pasowal na przykład z czarnymi kostkami z tyłu. auto to 728 z 98r automat (steptronic) prosze o pilna odpowiec!! moje zegary sa takie jak te

http://allegro.pl/licznik-zegary-bmw-e38-benzyna-i3272231760.html

Opublikowano

Licznikiem, trzeba się kierować, tylną obudową oraz kolorem kostek , po lifcie, było inne mocowanie.

W E32, jest tak że trzeba się kierować tylną obudową i jej kolorem, sam to przerabiałem tydzień temu w E32 :wink:

W E38 jest podobnie, tylko zmienili kolor kostek, zamiast obudowy :)

Wyplosz1484, muszisz u siebie podpatrzeć jakie masz te kostki, i dobrać taki sam z allegro.

Dzwoń do Impex1950, podeślij zdięcie, oni będą wiedzieć jaki ci dobrać.

Messix, nie trzeba kodować, wymienisz licznik i to wszystko, trzeba pamiętać o ''pleckach''

Masz samochód przed liftem, to masz plecki.

Wkładasz licznik i powinien działać, jeżeli żle by działał, to kabelek za 60 zł, NSC Expert program muszisz mieć, i tam się tym bawić, na necie napewno znajdziesz instrukcje. :wink:

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam niedawno kupiłem e38 polift m62b44 oczywiście z pewnymi mankamentami. Mianowicie mam problem z licznikiem otóż nie dziala obrotomierz oraz ekonomizer, nie podświetlanaja sie biegi. W pasofcie wyszło że jest to licznik z 728i. W jaki sposób zakodowac ten licznik aby zadziałał. Bin już zmieniłem pasoftem liczbę cylindrów r ownierz chyba że jeszcze czegoś nie zaznaczyłem.

Pozdro