Skocz do zawartości

Korek zbiornczka wyrównawczego, 530DA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie , jakie ma znaczenie sprawny korek zbiorniczka wyrównawczego ?. Pytam się na forum, bo kiedy na warsztacie zauważyłem uszkodzoną uszczelkę na korku i zwróciłem się z tym pytaniem do fachowca , to otrzymałem odpowiedź , ze to nic. Pojechałem odebranym z naprawy autem do domu, a rano po odpaleniu silnika pojawił się komunikat " sprawdź poziom płynu chłodzącego". Sprawdziłem a tam prawie pusto. Dolałem wody i wróciłem autem na warsztat z komunikatem, że ubywa mi płynu. Zostawiłem auto żeby sprawdzili gdzie jest wyciek. Znowu odebrałem auto niby naprawili wyciek. Powiedzieli, ze ciekło odpowietrzaczem. Pojechałem do pracy i znowu zauważyłem kałużę pod autem. Zajrzałem pod maskę i co widzę.... zakneblowany odpowietrzacz. ! ! !. i teraz ciekło z pękniętej obudowy zbiorniczka ! ! !. Jutro znowu odstawię tam auto . Pytanie co nabroiło się przez zakneblowany odpowietrzacz ?

Pozdrawiam.

Memento Mori :-)
Opublikowano
Właśnie cieknie też wężykiem przelewowym. Może nie rozerwało zbiorniczka, bo zauważyłem łatanie szmatami tego kranika na dole zbiorniczka...to właśnie z tych szmat wycieka. Pytanie : czy przez ten zakneblowany odpowietrzacz coś mogło się jeszcze powalić ?
Memento Mori :-)
Opublikowano

odkąd ,nabyłem bmw to,zauważyłem że niemcy, uwielbiają sobie zycie utrudniać :shock: tak czy inaczej korek w tym zbiorniczku musi być szczelny nie ma prawa ,przepuszczać płynu. co to za warsztat ze szmatami łatają wycieki :shock:

zapewne napisane na nim będzie przy jakim cisnieniu sie otwiera .

Opublikowano

winny prawdopodobnie jest korek, też miałem podobny przypadek i pamiętam, że nowy korek inaczej przepuszczał powietrze niż stary (zatkany, zepsuty ch.g.w.)

i też rozszczelnił się zbiornik wyrównawczy przy wężyku przelewowym.

Idziesz do ASO, kupujesz nowy zbiorniczek z korkiem i masz po temacie :cool2:

z ciekawostek pamiętam, że na alledrogo za używany korek wołali 50zł a w aso nowy 56zł :D

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano
Kup ori korek,bo naprawdę tyle kosztuje i jest tańszy niż naprawa przegrzanego silnika :D ,a tego mechanika "szmacianego" :duh: omijaj szerokim łukiem.
niema nic lepszego niż BAWARKA