Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 22 lata. Od zawsze marzyłem o samochodzie tej marki, niestety nie bylo mnie stać. Wreszcie mam stałą pracę i mogę kupić własne BMW!!!! Oczywiście nie mogę odrazu wyłożyć 15 czy 20 tys. wiec prosze WAS o porady, adresy www niemieckich handlarzy, o wszystko co pomoże mi w zakupie auta i dołączeniu do Waszej paczki.

Z góry wielkie dzięki.

Opublikowano
Napisz ile możesz przeznaczyć na samochód, do czego będziesz go używał, ile możesz przeznaczyć na auto w razie jakiejś awarii itp.
Opublikowano
Zapytam wprost czy jest możliwość kupienia za 6 tys pln 525i w zadowalającym stanie technicznym??? TYm samochodem nie mam zamiaru startować na 1/4 mili :lol: poprostu ma mi służyc na codzien. No i oczywiście wyjazdy na zloty. Może troche sie pospieszyłem z tym forum bo auto bede mógl kupic dopiero po wakacjach ( brak prawa jazdy :oops: ) ale chciałbym spokojnie szukac az znajde tą jedyną...
Opublikowano
Zapytam wprost czy jest możliwość kupienia za 6 tys pln 525i w zadowalającym stanie technicznym???

Jeśli przez zadowalający stan techniczny rozumiesz, że auto ma nie stać cały czas w warsztacie i nie chcesz wywalić drugie tyle na części to odpowiedź brzmi: nie.

Lepiej zastanów się nad E30 316/318i części są tanie, to 4 cylindry, więc sama eksploatacja jest tańsza (spalanie, świece, ew. gaz itp.) i kupisz auto w lepszym stanie niż 525 za tą samą cenę.

Opublikowano
Acha, zapomniałbym, 6 tys. pln to cała kwota jaką przeznaczysz na auto?? Chodzi mi o to, czy w tej kwocie zawarte są opłaty związane z rejestracją auta, ubezpieczenie OC, przegląd, wymiany płynów i filtrów, ew. naprawy.
Opublikowano
6tys to cena samego samochodu ktory ma stanąc w garażu, bez oplat, przegladu itp. w takim razie ile bedzie mnie kosztowac pierwsza wizyta w warsztacie?
Opublikowano
Czy uważacie że te wszystkie E34 które na allegro chodzą po 5000- 6500 sa juz mocno wymeczone i nie warto na nie zwracac uwagi???
Opublikowano

Te e34 za 5-6 tys pln nie są nawet wymęczone, to są wraki.

Jeśli chcesz kupić auto od handlarza w Niemczech to cena rejestracji to około 1200-1500pln. Do tego ubezpieczenie, zakładam, że auto będzie zarejestrowane na Ciebie, nie masz jeszcze żadnych zniżek, do tego dochodzi zwyżka za wiek mniejszy niż 26 lat. Około 1600-1800pln rocznie (możesz rozłożyć to na dwie raty). Koszt płynów i filtrów (dla M40) to jakieś 500pln, do tego wymiana paska rozrządu (żebyś miał spokój przez jakieś 50000km) - około 400pln. Do tego należy doliczyć koszty ew. napraw, chyba że trafisz na dobry egzemplarz.

Jeśli masz MAX 6 tys pln to poczekaj, dozbieraj trochę i kup dobry egzemplarz, przygotuj go przyzwoicie do jazdy i będziesz zadowolony.

Opublikowano
Myśle że przy e34 tak od 12tu w góre możesz coś dobrego znaleść, ale taki też będzie wymagał inwestycii w nowe płyny, kosmetyke, jakies pierdoły więc dodatkowo ci pare tysi jeszcze zejdzie. I poza tym polecam troche mieć w zapasie w razie awarii. Większość znajomych mechaników ni lubi BMW bo za tanio to dla klienta wychodzi ale mimo to... e34 to stare autko i trzeba o nie dbać :)
BMW było: E30 316i