Skocz do zawartości

e39 szum przy tylnych prawych drzwiach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam do was pytanie koledzy czy może ktoś się z tym spotkał albo może ktoś da mi wskazówkę co mogłem zrobić nie tak. Wymieniałem w swojej e39 podnośnik szyb tylny standardowo poszło mocowanie aluminiowe, ponieważ dostałem od znajomego przedliftowe takie też zamontowałem ( miałem u siebie wcześniej takie samo). Problem z szumem szyby pojawił mi się w sumie zaraz po uszkodzeniu mechanizmu jeździłem tak z 2 tyg i co kilka dni domykałem tą szybę ręcznie aby nie było szczeliny. W końcu znalazłem chwile czasu i postanowiłem wymienić mechanizm, wymieniłem go szyba ładnie się zamyka i otwiera tylko powstał przy niej szum. Z tego co dziś zauważyłem to reszta szyb przy momencie zamknięcia jakby opierała się delikatnie o coś i sam moment zderzenia szyby z górą ramy jest taki cichy wytłumiony, a w tej prawej tylnej co składałem jakby ciut głośniej bynajmniej takie jest moje odczucie zastanawiam się czy może nie siedzi ona do końca w swoim miejscu albo może samą szybę trzeba jakoś odpowiednio ustawić nim się ją przykręci do podnośnika. Z góry dziękuje za jakiekolwiek rady czy wskazówki.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Również wymieniałem podnośnik w drzwiach, i tak samo coś szumiało w czasie jazdy, u mnie problemem okazało się odklejone wytłumienie drzwi.

Położyłem całość na nowym sylikonie (bardziej nawet kleju, taki żeby przy demontażu dał się łatwo odkleić bez konieczności cięcia) i jest cisza.

W dodatku u mnie przez ta odlepioną matę dostawała się woda do boczku i na dywanik do środka.

Najlepiej będzie jak sprawdzisz czy całość szczelnie dolega do ramy drzwi, ew zrób poprawki.

Co do innego odgłosu przy zamykaniu szyby, możliwe że w odwrotnej kolejności poskładałeś uszczelki (zachodzą na siebie w innej kolejności) i coś tam wadzi przy dosuwaniu, a domyślam się ze musiałeś wyciągać szybę do wymiany podnośnika - przynajmniej ja tak robiłem, bo innego sposobu na odkręcenie górnej śruby od podnośnika nie znalazłem.

Opublikowano

Tak dokładnie szybę wyjmowałem, jedyna uszczelka którą ruszałem to ta wysuwana z boku od strony listwy która jest miedzy dużą a małą trójkątną szybką w tych drzwiach przykręcana jest ona na 3 śruby. Zastanawiam się bo być może właśnie nie jest do końca na swoim miejscu jak tylko pogoda trochę dopiszę to zerknę tam , sprawdzę również tą mate czy wszystko tam gra, dzięki za wskazówki.

Pozdrawiam