Skocz do zawartości

E46 Napięcie podczas odpalania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jakie powinno być napięcie podczas odpalania samochodu?? bo mi spada na ok 8-8.5V wydaje mi się że jest za małe ,a ładowanie jest w normie 13.9-14.1V

No i spalanie wyszło mi boskie bo ok. 14L przy normalnej jeździe i powiedzmy że 60%trasa 40%miasto i każde delikatne dodanie gazu to wskazówka cały czas za 20l....

Opublikowano
Ciekawe bo u mnie również zbija do 8,7V (a jak wiadomo przy takim stanie sterownik zrywa łączność z testerami). U mnie dodatkowo włączają się kontrolki ASC i ABS. Nie wiem co jest grane, bo aku mam nowy i alternator po regeneracji. Ładowanie w normie 14,1V. Na razie odpala, ale co będzie dalej... nie wiem :wink:
Opublikowano
może dla tego że diesel czy coś a u mnie benzyna i jedni mówią że min.do 10.5 V może spaść przy odpalaniu to prawda?? Proszę o pomoc

ja mam 2,0d m47 i przy odpalaniu napięcie spada do 10,* volt, aku ma jakieś 8 miesięcy dopiero ;)

Opublikowano
  • Autor

no i się dowiedziałem czemu mi aku pada po nocy ,tak siedze w samochodzie teraz i chuchnelem na szybę a tu nagle odparowało tzn że nawiew na szybę cały czas chodzi xD

dodam że klima i ogrzewanie chodzi prawidłowo to chyba nie jest ten jeż

Opublikowano

od dmuchawy jest własnie jeż. Jak coś nie teges to raczej jeż albo panel klimy.

Panowie ja walczyłem w zeszłą zimę, ładowanie ponad 14v, a auto nie mogło odpalić przy -10. Brak poboru prądu i co dzień po kable musiałem sięgać.

Przy -20 aku nowiutki bosch 95ah prosto z ciepłego sklepu, rozrusznik tak wolno kręci jakby aku był padnięty. Podjeżdza inny ropniak, kable i ładujemy. Po paru minutach wsiadam kręce i co ? auto znowu kręci rozrusznikiem tak wolno że silnik nie może zaskoczyć. Pomyślicie niemożliwe że z 2 akumulatorów nie zakręcił ? :)

winnym okazał się rozrusznik. Powodował taki opór że nie było takiego prądu żeby na wiekszym mrozie auto odpalić. Rozrusznik do regeneracji i nawet w lato zaczał kręcić 2 razy szybciej.

Wiec jak ktoś wyeliminuje słaby aku, potem pobór prądu, to warto spojrzeć na rozrusznik.

szukam