Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich.Zwracam się z prośbą do znawców o poradę. Otóż od kilku dni mam problem ze swoją 728 z 1996 r. .Mam już ją długi czas, wszystko było w jak najlepszym porządku,zbierała się tak, że wszystkie w mojej mieście 528 odstawały, a inne 728 nie miały polotu do mojej.Od kilku dni coś zaczęło się dziwnego dziać otóż przestała przyśpieszać.Czuć, że jedzie i coś tam delikatnie przyśpiesza ale wrażenie jest takie, że obroty idą do góry,silnik zwiększa swoją głośność a moje BMW rozpędza się powoli tak i mam takie odczucie jakby coś ją "trzymało". Nie szarpie,nic nie strzela w wydechu a ona przyśpiesza tak jakby miała jakieś wielkie obciążenie. Nie ma żadnej różnicy czy to jest na zimnym silniku czy też gorącym.Przebieg auta 241000 (w 100% oryginalny).Podłączenie do kompa nie pokazało żadnych błędów>Gdzie szukać i co szukać.Proszę o poradę.Dziękuje z góry...
Opublikowano
Mój znajomy miał podobne objawy w 528. Padł mu dwumas. 7er to cięższe auto i bardziej podatne na tego typu awarie dlatego większość siódemek polecanych jest własnie w automacie.
Opublikowano
Może sprzęgło już się ślizga skoro silnik wchodzi na obroty a auto nie przyspiesza.Sprawdź jeszcze kompresje,nie ubywa płynu lub oleju?Może uszczelke głowicy wydmuchało.
Nur bmw e32
Opublikowano
Wchodzi na obroty nie przyśpieszając? BO jak tak to wtedy masz sprzęgło do wymiany. Tak jak koledzy wyżej piszą. Jeśli przyśpiesza wraz z obrotami, ale bardzo powoli to czujnik temp może szwankować. Czytając Twojego posta od razu stawiałem na zapchany wydech ale jednak nie. Pod jakiego kompa podłączałeś?
Opublikowano
Sprzeglo do roboty ,,, tarcza -docisk ,,,, jesli byłby dwumas to przewaznie szarpie przy ruszaniu , i jak sie gasi silnik to słychac dziwne zegotanie ,,, ale tak czy tak przy wymianie sprzegła nalezy sprawdzic dwumas ewentualnie wymienic jesli sa luzy a to juz troszke wiekszy koszt ,
Opublikowano
Dzięki za porady.Sprawcą okazał się czujnik położenia wałka...po wymianie jest już zdecydowanie lepiej i wróciło do normy.A co do sprzęgła to faktycznie czeka mnie w najbliższym czasie jego wymiana.