Skocz do zawartości

528 Tempomat pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawia mnie jedna rzecz :D

Jesli jade pod gorke na wlaczonym tempomacie samochod podciaga do ustawionej wartosci ale juz przy zjezdzie nabiera pędu (z racji swojej masy)

No i wtedy czuc jak hamuje aby

nie przekroczyc ustawionego limitu np 80 km/h I tu moje pytanie Skoro hamuje to czy sygnalizuje to swiatlami stopu ? ( na logike powinnien ) Najprosciej jakby ktos jechal za mna i powiedzial ale nie mam nikogo pod reka a bardzo mnie to ciekawi :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wydaje mi się że u mnie tempomat nie hamuje, ale pewny nie jestem, za mało go używam.

Ale nawet jeśli by tak było, to on nie ma za zadanie hamować tak aby wytracić prędkość, tylko aby ją utrzymać, więc wydaje mi się że sygnalizacja światłem stopu nie ma miejsca, w końcu jaki sens świecić stopem skoro jedzie się ze stałą prędkością? :mrgreen:

Opublikowano
Wydaje mi się że u mnie tempomat nie hamuje, ale pewny nie jestem, za mało go używam.

Ale nawet jeśli by tak było, to on nie ma za zadanie hamować tak aby wytracić prędkość, tylko aby ją utrzymać, więc wydaje mi się że sygnalizacja światłem stopu nie ma miejsca, w końcu jaki sens świecić stopem skoro jedzie się ze stałą prędkością? :mrgreen:

Hehe no tak na prostej drodze to i pytanie moje nie mialo by sensu :roll: Ale sprawdz zachowanie na górce ( i zjazd z niej) jak wyzej napisalem :lol:

Opublikowano

wydaje mi się że hamuje tylko silnikiem

0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

jechałem przed chwilą i testowałem

pierw z górki - ustawiłem 60km/h następnie by być pewny że jest z górki to auto na luz i samo rozpędziło się do 90km/h

następnie 5 bieg i przywołanie zapamiętanej prędkości -- auto delikatnie wytraciło prędkość hamując silnikiem aż było poniżej 60km/h i dodało gazu by zrównać z zapamiętanym 60

to samo na prostej drodze ze 100km/h do 50km/h

jedynie co mnie troszku zastanawia to czemu nie jest wstanie zwolnić do ustawionej prędkości tylko ją przekroczy a następnie koryguje gazem ?

Opublikowano
wydaje mi się że hamuje tylko silnikiem

0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

jechałem przed chwilą i testowałem

pierw z górki - ustawiłem 60km/h następnie by być pewny że jest z górki to auto na luz i samo rozpędziło się do 90km/h

następnie 5 bieg i przywołanie zapamiętanej prędkości -- auto delikatnie wytraciło prędkość hamując silnikiem aż było poniżej 60km/h i dodało gazu by zrównać z zapamiętanym 60

to samo na prostej drodze ze 100km/h do 50km/h

jedynie co mnie troszku zastanawia to czemu nie jest wstanie zwolnić do ustawionej prędkości tylko ją przekroczy a następnie koryguje gazem ?

nie świecą się stopy...

Noo o tym nie pomyslalem Hamowanie silnikiem ! :duh: Sprawa rozwiazana PODZIEKOWAC :mrgreen:

Opublikowano

łatwiej by było jak byś miał wypełniony profil tak jak się należy

a tak nie wiadomo czy masz automat czy manual a od tego zależy jak odczuwasz hamowanie silnikiem