Skocz do zawartości

E36 318i 1995r problem z ogrzewaniem kabiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. mój problem pojawił się razem z nadejściem chłodniejszych dni... niestety... zauważyłem wtedy ze mam coś nie tak z ogrzewaniem... moje auto to e36 318 m43 z klimatyzacją manualną... Opisze co zauważyłem. Silnik nagrzewa się normalnie a wskazówka temperatury stoi w pionie, pokrętło "ciepło\zimno" nastawione na maksa na czerwone pole, to samo dotyczy dwóch pokręteł od ustawiania temperatury-oba na maksa, czyli 26 stopni, a z nawiewów leci zimne powietrze zarówno na postoju jak i podczas normalnej jazdy :( dodam jeszcze że taka sama sytuacja ma miejsce z nadmuchem ustawionym na nogi jak i na twarz oraz na szybę. Ale kiedy wkręcę silnik na wyższe obroty powiedzmy około 4tys(bez znaczenia czy na postoju czy podczas jazdy) z nawiewów zaczyna lecieć ciepłe powietrze po czym po chwili sytuacja wraca do stanu wyjściowego czyli znów leci zimne, czasami też jest tak że jak już zacznie lecieć cieple powietrze to grzeje cały czas i jest super... w momencie kiedy leci ciepłe i próbuje regulować temperaturę za pomocą pokrętła ''ciepło\zimno'' to wyczuwalny jest opór i zmiana temperatury lecącego powietrza, zaś kiedy leci zimne to pokrętło kreci się całkowicie swobodnie, żadny opór nie jest wyczuwalny... myślę że dokładnie opisałem mój problem.... jeśli ktoś wie co może rozwiązać mój problem byłbym wdzięczny za szybka odpowiedź. Pozdrawiam.
Opublikowano
dokładnie jak kolega wyżej napisał zawór nagrzewnicy , prawdopodobnie zakamieniony . Możesz próbować go wyczyścić , ale raczej kierunek to motoszop i nowy zawór ew. potencjometr padł. możesz to sprawdzić tak . miernik /voltomierz na przewody zaworu jeden z was dwóch obserwuje napiecie (jego zmiane ) w momencie gdy drugi obraca potencjometr . jeżeli napiecie sie zmienia no to wiadomo że zawór , jeżeli po wymianie zaworu dalej bedzie sie tak działo no to nagrzewnica . hehe :D
Staram się pisać posty takie jakie sam chciał bym otrzymać.