Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Temat mysle niejednokrotnie poruszany na forum, pomimo tego chcialbym opisac moj problem..... Otóż:

Calkiem niedawno zauwazylem ze moja bunia potrzebuje dluzszego czasu na rozruszniku do odpalenia... I tak bylo gdzies jeden dzien... Mialem 15l i pojechalem zatankowac (staram sie zawsze miec duzo powyzej 15 i nie pamietam kiedy mialem poznizej owego stanu) niestety zaraz po zatankowaniu juz nie odpalila... Chcialem go zdiagnozowac - niestety nie udalo sie - nie mozna bylo nawiazac polaczenia z komputerem. Komputer mial zimny lód na jednym z przekaznikow i juz jest sprawny. Po diagnozie dowiedzialem sie ze za male cisnienie idzie z pomp przed filtrem... Dziwne bo obydwie pompy dzialaly dobrze ( kazda wykrecilem i sprawdzilem cisnienie jakie dają) okazalo sie ze winą byl wstawiony "zaworek powrotny" http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL71&mospid=47545&btnr=13_0801&hg=13&fg=10 zamiast ogranicznika cisnienia nr11. Po zamontowaniu oryginalu samochod odpalil (dodam ze byl resetowany komputer podczas napraw) i nie chodzil na wszystkie gary... po odpaleniu przejechal;em 2km w strone domu z warsztatu i gasl podczas jazdy... Wymienilem wszystkie gumowe weze doprowadzajace paliwo, wymienilem rowniez pompe w baku jak i progową (obydwa na oryginaly ale uzywki) w baku mam ponad 30l, obydwie pompy chodza ale z baku nie wypywa ani kropla paliwa...

Wyciagnąłem z baku Pompa ssąca strumieniowa i zauwazylem ze byla juz otwierana i prawdopodobnie czyszczona... Na jej stan byl ogolnie sredni (chodzi mi o slady po srubokretach przy otwarciu) Nie mam zamiaru zakladac jej spowrotem i juz mam inna oryginalna stan idealny...

Jedna waz ssacy jes podlaczony do kosza z pompa wstepna - i mam do tego pytanie - czy to miejsce jest rozbieralne? czy moge z kosza to wyciagnac? nie chodzi mi o weze pompy ssacej tylko miejsce gdzie sa zamontowane - moze jest tam to mocno zabrudzone jesli pompa wstepna dziala ale nic nie przelewa do drugiego baku... Jutro ranu bede zakladac nowa pompe ssaca i jesli nadal nie bedzie przelewu co w konsekwencji paliwo nie pojdzie dalej w strone progowej to juz nie wiem co robic...

Opublikowano
  • 2 tygodnie później...