Skocz do zawartości

530d 1999r drgania w okolicy koła pasowego a alternatorem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich :) mam bmw 530d 1999r i zaistniał taki problem że nie wiem co robić :( mianowicie mam w aucie drgania gdzieś w okolicy koła pasowego alternatora drganie jest przenoszone na delikatne wibracje paska na samym dole miedzy kołem pasowym a rolką prowadzącą od strony alternatora .Koło pasowe wymieniałem dwa razy pasek też już drugi ,rolki i napinacze wymienione , pewien mechanik powiedział mi że jak założę sprzęgiełko do alternatora to wszystko ucichnie . Czy to możliwe ???? potrzebuje fachowej porady . nadmieniam że na zimnym silniku są te drgania najgłośniejsze po rozgrzaniu się auta - silnika te drgania ustępują i są niesłyszalne może takie minimalne. Proszę o pomoc w tej sprawie . i dziękuję z góry . Pozdrawiam.
Opublikowano
Kolego, Ty wymieniałeś koło pasowe alternatora czy główne koło pasowe na wale silnika? Koło pasowe a dokładnie tłumik drgań powoduje nieprzyjemne dźwięki w tych silnikach i często warczy, a po rozgrzaniu auta ustaje.
Opublikowano
I to jest taki warkot nie przyjemny a koło już wymieniam drugi raz teraz mam po 170000 przebiegu koło i już nie wiem czy kupić w końcu nowe ,ale boje się że może być nie to, nie mam pewności 100% najgorzej jest na zimnym silniku aż mnie TRAFIA już :x