Skocz do zawartości

318tds '98 przegrzewanie się silnika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
U mojego taty w jego E36 318TD z 1998r występuje dziwny problem. Mianowicie niespodziewanie silnik się przegrzewa, ostatnio robiliśmy trasę Sandomierz >>Warszawa i na ekspresówce na wysokości Białobrzegów za Radomiem auto w pewnym momencie nagle zaczęło się grzać i po 1km zatrzymaliśmy się bo już była lampka ostrzegawcza i płyn w czerwonym polu. Auto ostygło dolaliśmy wody destylowane i wróciliśmy bez problemu nie przekraczając prędkości 80km/h. Nie wiem czemu ale już taki przypadek kiedyś był tylko, że w lato. Nie wiem czy coś tam się przytyka i nie ma obiegu, że się tak przegrzewa raz na jakiś czy czy co? Auto po letniej przygodzie był u mechanika, mechanik odpowietrzył i miało być dobrze a tu jednak nic. Miał ktoś z was podobny przypadek? Wiecie co to może być?
Opublikowano

Obstawiam ponowne zapowietrzenie ,a wody nie wypada lac bo z czasem wyparowuje ,tym bardziej w lato ( brak plynu chlodniczego ) i w skutek czego nastepuje wlasnie przegrzanie.

Ja raz w miesiacu zagladam pod maske w celu sprawdzenia wszystkich plynow bo z doswiadczenia wiem iz auta je kochaja :wink:

Oby to nie byla uszczelka glowicy :wink:

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

Opublikowano

Te przypadki były tylko w trasie?

Odpowietrzyc,sprawdzic czy jest przelew ( czy jest drożny weżyk z chłodnicy do zb.wyrównawczego).

Korek oryginał?

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
  • 2 tygodnie później...