Skocz do zawartości

318i 143km, wymiana uszczelek obudowy filtra oleju

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam Kolegów

Przy okazji jesiennej wymiany oleju i filtrów chcę wymienić dwie uszczelki od obudowy filtra oleju.

Chodzi o te o numerze 5 i 6 (pod obudową filtra i między "chłodniczką" a obudową).

(Zdjęcie zapożyczone z http://www.bmwstore.pl)

http://imageshack.us/a/img593/5368/686x484.jpg

Moje pytania brzmią:

1. Czy jest sporo kombinowania z wymianą tych uszczelek (patrzyłem już trochę i wydaję mi się dla lepszego dostępu trzeba wymontować przepustnicę)?

2. Czy wyjęcie przepustnicy wiąże się z jakimś ryzykiem, czy coś można łatwo uszkodzić?

3. Czy płyn chłodniczy w "chłodniczce" oleju jest całkowicie odseparowany od oleju? Czy uszczelka nr 5 uszczelnia tylko wyciekanie oleju? Czy przez nią może wylecieć też płyn? Boję się aby nie następowało później mieszanie płynu z olejem. Chociaż myślę że chłodniczka jest całkowicie zabudowana od strony obudowy filtra ale wole się upewnić :)

Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi najlepiej od osób, które już te uszczelki wymieniały.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I jak nikt, nie pomoże? Jutro zabieram się do pracy....
Opublikowano
Robilem to tydzien temu. Wymiana kompletu uszczelek obudowy filtra oleju. Do sciagniecia nie tylko dolot, ale i alternator oraz paski :) Jak powiedzial moj mechanik: wiecej zabawy jest z wymiana odpowietrznika skrzyni korbowej (odma).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No i po sprawie. To co się okazało mając "dobre" narzędzia, te dwie uszczelki można wymienić w 30-40min. Wystarczy wyjąć obudowę filtra powietrza, i rurę do przepustnicy. Absolutnie nie trzeba ruszać alternatora i pasków. Pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
O jak dobrze ,ze to forum istnieje,bo wlasnie sie zastanawialem czy bedzie duzy problem z wymiana tych uszczelek.Nie wspomne ,ze uszczelki woze od 2 miesiecy w bagazniku.No nic jak bede mial troche wiecej czasu to zrobie opis do wymiany.Pozdrawiam

Damian3619

Ze wzgledu iz nie ma zadnej stronki poswieconej Polskim wielbicielom BMW w UK. Zapraszam na profil facebooka Bmw anglia.

GG 43888118

Opublikowano
Czesc, wymieniam te uszczelki poniewaz w nie duzych ilosciach idzie mi olej do plynu chlodzenia i rozmawialem z gosciem z bmw ,ktory mi powiedzial zebym zmienil te uszczelki najpierw zanim sie zabiore za wymiane chlodniczki,wiec zakupilem na miejscu uszczelki i chcem sie za to zabrac. Jesli nie bedzie to przyczyna to wymienie chlodniczke.

Damian3619

Ze wzgledu iz nie ma zadnej stronki poswieconej Polskim wielbicielom BMW w UK. Zapraszam na profil facebooka Bmw anglia.

GG 43888118