Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dzisiaj wyskoczył mi na kompie "SOS call system failure" Moje bmw to 330d 2008 r. Ma BMW online i Assist. Mimo, ze uruchomiłem auto ponownie to wciąż był błąd. Możecie mi powiedzieć co za to odpowiada?

Jednocześnie z tym telefon nie wykrywa mi bluetootha :(, nie mogę go aktywować w aucie.

Dzięki z góry

Opublikowano

może moduł bluetootha Ci padł stąd wyskoczył błąd, system nie ma możliwości połączenia się z telefonem a co za tym idzie z assisance i w ten sposób reaguje?

Szczerze powiedziawszy strzelam i mogą to być kompletne bzdury;)

• Członkowie klubu
Opublikowano
Witam,

Dzisiaj wyskoczył mi na kompie "SOS call system failure" Moje bmw to 330d 2008 r. Ma BMW online i Assist. Mimo, ze uruchomiłem auto ponownie to wciąż był błąd. Możecie mi powiedzieć co za to odpowiada?

Jednocześnie z tym telefon nie wykrywa mi bluetootha :(, nie mogę go aktywować w aucie.

Dzięki z góry

Sprawdź połączenie MOST przy module TCU w bagażniku. Jeśli wszytko jest w porządku to wystarczy wykasować tylko błąd i będzie ok zakładając, że TCU jest sprawne.

Niestety bardzo często jest tak, że mimo usunięcia przyczyny błąd wyświetlany jest na iDrive oraz BC i wymaga wykasowania przez INPA, DIS lub ISTA.

Nie robiłeś nic przy aucie ? Nie odłączałeś akumulatora ?

Opublikowano

No własnie robiłem, tzn. nie ja, tylko gość z kompem kasował mi błędy w kompie. Po zmianie oleju chciałem sprawdzić czy są jakieś błędy i był jakiś stary śmietnik. Programem Bosch przeskanował wszystko, ale kasował jakimś dodatkowym urządzeniem, takim małym komputerkiem. Leciał pasek postępu i wszystko sprawdzał i usuwał, nie było aktywnych błędów, ale były stare, mało istotne.

Po wyjechaniu od niego Gong i przekreślona słuchawka na desce i informacja j/w. Akurat problem w tym, że było już późno, a ja się spieszyłem. Powiedział, żebym przyjechał i się zobaczy, ale ja teraz nie mam czasu do niego jechać. Kabelek mam, więc chyba zainstaluję INPE.

Opublikowano

OK, dziękuję Ci bardzo. Jutro powinienem mieć kabelek więc z pewnością odezwę się, aby ten problem rozwiązać :)

Możecie mi jeszcze powiedzieć gdzie szukać tego połączenia dokładnie? Chodzi o lewą stronę w bagażniku? Tam gdzie jest zmieniarka?