Skocz do zawartości

E91 330d SOS call system failure

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dzisiaj wyskoczył mi na kompie "SOS call system failure" Moje bmw to 330d 2008 r. Ma BMW online i Assist. Mimo, ze uruchomiłem auto ponownie to wciąż był błąd. Możecie mi powiedzieć co za to odpowiada?

Jednocześnie z tym telefon nie wykrywa mi bluetootha :(, nie mogę go aktywować w aucie.

Dzięki z góry

Opublikowano

może moduł bluetootha Ci padł stąd wyskoczył błąd, system nie ma możliwości połączenia się z telefonem a co za tym idzie z assisance i w ten sposób reaguje?

Szczerze powiedziawszy strzelam i mogą to być kompletne bzdury;)

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Witam,

Dzisiaj wyskoczył mi na kompie "SOS call system failure" Moje bmw to 330d 2008 r. Ma BMW online i Assist. Mimo, ze uruchomiłem auto ponownie to wciąż był błąd. Możecie mi powiedzieć co za to odpowiada?

Jednocześnie z tym telefon nie wykrywa mi bluetootha :(, nie mogę go aktywować w aucie.

Dzięki z góry

Sprawdź połączenie MOST przy module TCU w bagażniku. Jeśli wszytko jest w porządku to wystarczy wykasować tylko błąd i będzie ok zakładając, że TCU jest sprawne.

Niestety bardzo często jest tak, że mimo usunięcia przyczyny błąd wyświetlany jest na iDrive oraz BC i wymaga wykasowania przez INPA, DIS lub ISTA.

Nie robiłeś nic przy aucie ? Nie odłączałeś akumulatora ?

Opublikowano
  • Autor

No własnie robiłem, tzn. nie ja, tylko gość z kompem kasował mi błędy w kompie. Po zmianie oleju chciałem sprawdzić czy są jakieś błędy i był jakiś stary śmietnik. Programem Bosch przeskanował wszystko, ale kasował jakimś dodatkowym urządzeniem, takim małym komputerkiem. Leciał pasek postępu i wszystko sprawdzał i usuwał, nie było aktywnych błędów, ale były stare, mało istotne.

Po wyjechaniu od niego Gong i przekreślona słuchawka na desce i informacja j/w. Akurat problem w tym, że było już późno, a ja się spieszyłem. Powiedział, żebym przyjechał i się zobaczy, ale ja teraz nie mam czasu do niego jechać. Kabelek mam, więc chyba zainstaluję INPE.

Opublikowano
  • Autor

OK, dziękuję Ci bardzo. Jutro powinienem mieć kabelek więc z pewnością odezwę się, aby ten problem rozwiązać :)

Możecie mi jeszcze powiedzieć gdzie szukać tego połączenia dokładnie? Chodzi o lewą stronę w bagażniku? Tam gdzie jest zmieniarka?