Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy,

mam pytanko. szukałem informacji na ten temat na forum ale do końca nie dostałem odp. Więc 2 tyg temu dolałem płynu chłodniczego (pojawiła się kontrolka). po około 1 tyg znowu się pojawiła (z rana) no i znowu dolałem płynu który mi został z poprzedniego dolania (nadmienie ze lałem borygo zielone). wtedy pomyślałem że za pierwszym razem nie dolałem do końca więc nie byłem zmartwiony tym. jednak dziś znowu z rana pojawiła się kontrolka płynu i nie wiem czym to może być spowodowane? Sprawdzałem kolor oleju silnikowego i jest czarny/brązowy więc to raczej nie uszczelka pod głowicą mam nadzieje. Może to pompa wodna?

Opublikowano
sprawdz czy pod spodem nigdzie nie widać wycieku , czy węże nie puchną po nagrzaniu, czy rano po odpaleniu równo chodzi i nie ma mgiełki z rury wydechowej, ja W SWOJEJ MAM PODOBNY PRZYPADEK tylko że na 3-4tyś dolewam około 0.5litra i nie wiem czym to jest spowodowane :(
Opublikowano
Ja miałem podobna sytuację, uszkodziła się chłodnica, poprostu skorodowała i pojawiło sie mikropęknięcie. Kiedy silnik był rozgrzany to pęknięcie się rozszerzało i gubiła płyn, na szczęście bardzo szybko to zauważyłem i to zupełnie przez przypadek (jeszcze nie zapaliła mi się kontrolka) Okazało sie że chłodnice( HELLA-BEHR) są kiepskiej jakości, chłodnica wyglądała jak nowa. Poszukaj śladów wilgoci pod chłodnicą, może spotkało cię to samo.
Opublikowano
W moim 530i z 2004 roku puściła-poluzowała się objemka na wężu przy termostacie. Dolewałem co tydzień - plamy nie było widać gdyż kapało na osłonę silnika - przy prędkości zjeżdżało pod samochodem na jezdnię ...
Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
zdjąłem dziś osłonę i mam wyciek przy przewodzie przy chłodnicy (przewód z czujnikiem)- koszt 200 zł z czujnikiem za oryginał + robocizna 150 zł. na szczęście to nic poważniejszego, pzdr