Skocz do zawartości

Odcina paliwo jak sie zagrzeje TDS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich otóż mam problem z moim tds ostatnio zgasł podczas jazdy i wcale nie chciał zapalić po odczekaniu dłuższej chwili zapalił ale z problemami dojechałem jakoś do domu cały czas gasł a pod domem już rozładowałem aku. Zapalił dopiero na lince i oto moje spostrzeżenia:

silnik nie równo chodzi na wolnych obrotach

z ostatniego cylindra słychać jakieś równomierne syczenie - wtrysk mokry

jak złapie temp. odcina paliwo i gaśnie - w wężyku widać jak paliwo cofa się do filtra

i najdziwniejsze - jak już zgaśnie i pozostaje na włącznym zapłonie z okolic nastawnika? pompy? czujnika za pompą? słychać bzyczenie takie na przemian wyzsze raz nizsze

najlepiej wtedy odczekać chwile i może zapali

dodam też ze zauważyłem ze przy wyższych prędkościach jakby brakowało mu paliwa

Mam nadzieje że nastawnik nie walnął.... :cry:

Opublikowano

AHA u mnie nigdy nie było słychać żadnej pompy paliwa ani tej w zbiorniku ani progowej zawsze mam min połowe baku

filtr paliwa nowy

czy jak auto zgaśnie samoczynnie to pompa` wtryskowa coś zasysa jeszcze? wydaje mi sie że nie ale kto wie bo słychać jakieś buczenie jak cholera z okolic pompy

wyłącze włącze zapłon nic nie słychać a jeszcze pęcherzyki powietrza w przewodzie filtr - pompa ale były od zawsze i nie było problemu.

Poradzicie coś?

Opublikowano

już nie musi sie zagrzać gaśnie zaraz po odpaleniu

zapowietrzył sie na amen nie pomaga zalanie filtra paliwa

pompa w zbiorniku na 100% nie działa ale pół roku tak jeżdziłem

WAZNz E jak odpali i słychać terkotanie w kolektorze ssącym na 100% wiem że zaraz zgaśnie

jest ktoś z Częstochowy z kabelkiem do tego modelu i chętnym do pomocy?

Opublikowano

Napraw/wymień najpierw tą pompe w zbiorniku-i tak musisz to zrobic.

Nie ma w tdsach pompy progowej (jest tylko w CR).

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano

pompa w zbiorniku działa

ciężko zapalił ale zapalił

pochodzil minute zaczyna brzęczeć z okolic pompy/nastawnika - gaśnie - paliwo wraca do filtra- znowu ciężko pali , odczekam godzinke zapali i z powrotem to samo

znajdzie sie ktoś z czewy z kompem do tego modelu?

Opublikowano

Dziś miałem czas to trochę pogrzebałem na forum i w aucie

a więc pompka nie chciała podawać paliwa na filtr - w drugiej komorze zbiornika spadł wąż z zaworem zwrotnym- założyłem -filtr pełny :D

sitko pod pompą było tak zasyfione że wcale nie przepuszczało paliwa - wyczyszczone jak nowe

niestety padł aku więc ładuje jak odpale dam znać czy coś sie dzieje

aha nie polecam warsztatu p mrozińskiego w częstochowie chciał od razu wymieniać pompe wtryskowa

Opublikowano
aha nie polecam warsztatu p mrozińskiego w częstochowie chciał od razu wymieniać pompe wtryskowa

Hehehe standardowa reakcja :wink: Aż się dziwię, że nie proponował wymiany świec żarowych, skoro auto nie chce gadać :norty:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A więc tak, po długim grzebaniu w układzie zasilania jeszcze raz zmieniłem filtr wykluczajac łapanie przez niego powietrza, wymieniłem przelewy, załozyłem zaworek zwrotny auto teraz bardzo dobrze odpala za każdym razem od strzała, lecz ma za niskie wolne obroty coś ok 650-700rpm i wtedy nie równo pracuje, przeczytałem gdzieś, że może pompa wtryskowa może zgubić właściwy tryb pracy po dłuższym postoju auta bez akumulatora- czy to prawda? i czy wtedy trzeba odwiedzić komputer? Napiszcie czy to prawda jeśli coś wiecie na ten temat

Pozostało mi tylko wyczyścić i wypłukać zbiornik paliwa bo tam czarno strasznie jest zanieczyszczeń stałych mnóstwo przez co pompka przelewowa cały czas zapchana

Opublikowano

Po dłuższym rozłączeniu aku mógłby kilka chwil pracowac nierówno,ale nie ma potrzeby po takim rozłączeniu robic ustawień na kompie.

Ale kompa możesz podpiąc i sprawdzic błedy oraz dawke. Powinien miec ok.725 obrotów na biegu jałowym.

Opublikowano
No właśnie regulacja dawki w tym pomaga. A bez kompa tego nie zrobisz.