Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A wiec w skrócie

W moim roczniku tj 2007 w styczniu była zmiana koła dwumasowego.

Do 01.2007 jest koło stare, od 02.2007 jest koło nowe.

Różnica niebagatelna - koszt starego 900zł, koszt nowego 2500zł - oba LUK

Część sprzedawców twierdzi iż koła te sa wymienne i można je zastępować.

Gdy weszłem jednak w esklep intercarsu dane kół sa całkiem inne - inna ilośc zębów, inny kąt przyłożenia.

Normalnie pomyślałbym ze sprzedawcy chcą wcisnać to co mają, ale mam jednego gościa od części który jest konkret i napisał mi ze on sam nie wiedział ze to pasuje - poprostu dostał info od klientów którzy u niego kupowali.

Moje pytanie - ktoś miał z tym stycznośc, ktoś wymieniał ?

Koło które teoretycznie powinienem mieć ma numer 415 0401 10 - wg sprzedawców można je zastąpić 415 0374 10

Numery oryginałów : nr org. 21207565745 = 21207573047

Opublikowano

Zawsze mozesz kupić tańsze i zobaczyć po wyjęciu swojego czy pasuje.Jak nie to zwrot i zakup drozszego

Temat był poruszany gdzieś na innym forum w innym modelu bmw ale nie moge teraz znależć

A zmiana koła nie w tym roczniku nie ma nic wsolnego z pojawianiem sie DPF??Tak sobie gdybam

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Wg tego sklepu części te sa wymienne

No cóż, zamówimy i sprawdzimy bo cene mają fajną

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg tego sklepu części te sa wymienne

No cóż, zamówimy i sprawdzimy bo cene mają fajną

Daj znać jak jest faktycznie.

Opublikowano

A wiec jestem po montażu

Potwierdzam wersje sklepu - koła te pasują pomimo innych numerów.

Miałem jednak inne wątpliwości - a mianowicie nowy dwumas miał dośc duze luzy - wg mechanika byc tak nie powinno, wg sklepu to normalne.

Cóż - zamontowałem, wyjdzie w praniu kto miał racje.

Pierwsze wrażenie : sprzęgło chodzi lekko, duzo lżej niz stare, zbiera tez ciut nizej niż stare.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem jednak inne wątpliwości - a mianowicie nowy dwumas miał dośc duze luzy - wg mechanika byc tak nie powinno, wg sklepu to normalne.

Cóż - zamontowałem, wyjdzie w praniu kto miał racje.

Mój znajomy ostatnio też kupił koło dwumasowe LUK i również miał wątpliwości co do luzu na nim i wysłał zapytanie do "schaeffler Polska http://www.schaeffler-aftermarket.pl/content.schaeffler_as.pl/pl/index.jsp " i otrzymał odpowiedź że wszystko jest w porządku.

Opublikowano
Czyli producenci sobie te droższe dwumasy tak dla kasy zrobili :mad2:

Jeden sprzedawca cos mi tłumaczył o innym współczynniku drgań - ale cena jest taka ze za jedno nowej wersji mam 3 stare wiec te drgania to niech sobie wsadzą.

Poki co jeździ, zobaczymy jak sie będzie sprawować. Jedno co mnie niepokoi po założeniu to lekkie mrowienie na pedale gdy jest wciśnięty a silnik obciążony - klima itd. Kultura pracy jednak po zmianie jest nieporównywalna, biegi wchodza płynnie, auto nie szarpie, jest ciszej w samochodzie - po prostu duża różnica.

• Zarejestrowani
Opublikowano
A nie prientujesz sie jaka cena za komplet sprzegla i dwumasy do n47 318d u Twojego kolezki ;)

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
Też gdzieś czytałem , ze mają inny współczynnik drgań ale tak naprawdę to trzeba założyć i pojeździć aby ocenić czy to tańsze koło będzie chodziło prawidłowo.
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

A czy do 2litrowego diesla bedzie pasowac dwumasa od 325D?

A moze, ktos cos wie o jakims zamienniku w jednomasie ktory dobrze trzyma?

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano
A czy do 2litrowego diesla bedzie pasowac dwumasa od 325D?

A moze, ktos cos wie o jakims zamienniku w jednomasie ktory dobrze trzyma?

od 6-cylindrowego do 4-cylindrowego na pewno nie będzie pasować.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Odnośnie wymiany dwu masy i sprzęgła SAC w BMW fajny DIY w dwóch częściach może się komuś przyda

http://img845.imageshack.us/img845/904/logoqlq.jpg