Skocz do zawartości

[E34] Problem hamulce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam następujący problem z hamulcami w e34 sedan.

Pękła mi miedziana rurka biegnąca od trójnika z tyłu z lewej strony do tylnego prawego koła.

Na allegro szukałem ale nie znalazłem tej rurki.

Znalazłem aukcję gdzie można kupić przewód za 10zł za 1 metr ale nie wiem jakiej grubości musi być moj przewód i jakie końcówki muszą być.

Nie wiem czy te przewody z metra będą z zarobionymi końcowkami czy będę musiał sam to zrobić.

Jeżeli musiałbym sam zarabiać końcówki to czy są do tego potrzebne jakies specjalistyczne narzędzia czy można to zrobić samemu?

Jakiej grubości ma być ten przewod i jakiej długości tak w przybliżeniu?

Pozdrawiam

Opublikowano

Przewód musisz zmierzyć ten stary i kupić tyle ile Ci potrzeba oni Ci go dotną. Potem zaginasz go tak jak był stary a końcówki trzeba zarobić. Nie wiem czy ktoś sprzedaje przewody hamulcowe zarobione i docięte pod wymiar.

Chociaż przyrząd do zarabiania tani nie jest dlatego albo u znajomego mechanika to zrobisz sam albo oddasz auto. Jeśli znajdziesz zarobione przewody to możesz kupić trochę dłuższe (minimalnie) zawsze jakoś wybrniesz zaginając itd. Gorzej jak będą krótsze wtedy masz wielki problem.

A co do średnicy to suwmiarka w łapę i mierzysz. Tak samo długość by potem nie było problemu. Z tego co pamiętam u mnie w mieście jedną końcówkę można zarobić w warsztacie za 10zł od sztuki. Młotkiem tego się nie zrobi :D

Opublikowano

Dzięki za pomoc

I jeszcze jedno pytanie czy numer 5 na tym schemacie to jest napewno rurka biegnąca do prawego zacisku, a numer 4 do lewego?

Pozdrawiam