Skocz do zawartości

BMW E61 520D ,163km , BRAK MOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pewien problem , zakupiłem od ojca bmw 520d z 2007r , 163km . przebieg 161 tyś (oryginalny -pewny)

Autko super słabo się zbiera na wyższych obrotach tzn na pierwszym biegu wchodzi dosyć dobrze na obroty , ale już dwójka i trójka po 3 tyś obrotów nie chce ciągnąć dalej .

Czasami autko chodzi trochę lepiej , a czasami zamula całkowicie jednak cały czas chodzi żle

Ojciec w ostatnim czasie wymienił turbo ( dał używane z allegro ) , nowy przepływomierz bosch , filtry , olej . - generalnie nic to nie dało - jak było wymienione turbo to wydaje się ,że autko się zbiera , ale na krótko , czasem chodziło a czasem nie .

Dodam ,że dpf w 2009r został usunięty , a jakieś pół roku temu wgrana nowa mapa w której komputer go nie widzi ,

Pytanie - Co może być przyczyną ?

1. źle usunięty fizycznie filtr dpf, który w całości nie został wywalony i dalej się zabija - końcówka wydechu jest zabrudzona na czarno

2. turbosprężarka

3. czy katalizator lub inny element wydechu może być zapchany

4 filtr paliwa ( z tego co pamiętam był jakoś niedawno wymieniany )

5, inna przyczyna

Drugie pytanie ;

Co powinienem jeszcze zrobić przy tym przebiegu , myślę o usunięciu klapek kolektora ssącego ,

czy w 2,0 powinienem wymienić kolektor wydechowy na żeliwny - czy to robi się tylko w 3,0d ?

Co jeszcze oprócz znalezienia problemu z wejściem na obroty oraz wymianą filtrów , oleju w silniku powinienem sprawdzić/zrobić by móc cieszyć się bezawaryjną jazdą

czy olej w skrzyni manualnej się wymienia i czy przy tym przebiegu?

Trochę chaotycznie to wszystko opisałem , ale może chociaż uda mi się tutaj uzyskać odpowiedź na część pytań

może polecicie jakiegoś dobrego mechanika z okolic Jeleniej Góry lub ewentalnie z okolic Wrocławia , który mógłby rozwiązać zagadkę trudności z wejściem na wyższe obroty

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Potrzebna jest dobra diagnostyka i osoba która się zna na tym, z Wrocławia jest kolega szatynwroc tak że możesz się umówić z nim. memberlist.php?mode=viewprofile&u=42711

Jesli chodzi o olej w skrzyni manualnej to ja właśnie zakupiłem i będę w najbliższym czasie wymieniał przy przebiegu 204 tys.

Drugie pytanie ;

Co powinienem jeszcze zrobić przy tym przebiegu , myślę o usunięciu klapek kolektora ssącego ,

czy w 2,0 powinienem wymienić kolektor wydechowy na żeliwny - czy to robi się tylko w 3,0d ?

Powinieneś wymienić odmę jeśli twój Ojciec jej nie wymieniał. W tym silniku nie trzeba wymieniać kolektora wydechowego.

Ps. Robiłeś adaptację nowej przepływki ?

• Zarejestrowani
Opublikowano

Akurat z JEleniej masz najblizej do mnie :)

Adaptacje przeplywki przeprowadza sie w DIS-ieolega na zgraniu ze sobe nowej przeplywki z dde

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
Akurat z JEleniej masz najblizej do mnie :)

Adaptacje przeplywki przeprowadza sie w DIS-ieolega na zgraniu ze sobe nowej przeplywki z dde

Wiem wiem dziqsek , kiedyś już podłączałeś się do tej bmw w Przesiece , znasz może jakiegoś mechanika z naszych okolic co by sobie poradził z tym problemem braku wejścia na wysokie obroty?

• Zarejestrowani
Opublikowano
Aaaa to taaaa :) kurce ladne autko , a co do wkrecania to mechanik plus diagnostyka raz jeszcze , ostatnio chyba nie bylo takich akcji z tego co pamietam. Trzeba by sie podpiac z inpa w live data i sprawdzic podczas jazdy co jest nie tak, z mechanikow tutaj mam dobrego chlopaka nawet dwoch ale nie wiem czy e60 sie podejma

Tel. +48-790-465-462

Opublikowano
Za tydzień w poniedziałek stawiam autko do Tomka w Podgórzynie , ponoć zna się na e60 , jak nie damy rady to odezwę się do Ciebie i podłączymy się pod kompa . Cały czas myślę ,że dpfa nie wycieli i dla tego problem z obrotami (wywalali go w 2009 r ci z Gryfowa o których nie masz dobrego zdania )
  • Zarejestrowani
Opublikowano
No tak... Ale dpf to wiem ze jakos ogarniali swego czasu. Moze faktycznie przeplywka niezaadaptowana jest i dlawi autko, no nic daj znac co i jak bo az jestem ciekawy :norty:

Tel. +48-790-465-462

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Coś ogarnięte w tym temacie bo czas minął a nie wiadomo czy poradzili sobie czy nie :-)
Opublikowano

Ogarnięte !

DPF po prostu nie wycięty był, nie dość ,że chłopaki z Gryfowa skasowali taki szmal , pogubili plastiki przy silniku to jeszcze dpf nawet nie tknięty , wczoraj mechanik zdjął cały układ wydechowy za katalizatorem i jeździłem autkiem , zbiera się rewelacyjnie!

Dzień przed wstawieniem samochodu na warsztat niestety posypała mi się klima , tzn zadymiło się ostro , kompresor stanął , pasek się zerwał .

Czy przy takiej naprawie wystarczy zmienić kompresor czy trzeba czyścić cały układ (tak mi coś mechanik powiedział) ?

Jeszcze do wymiany odma , wywalenie łopatek w kolektorze - zaślepki już z allegro doszły i w końcu można będzie czerpać radość z jazdy .

Mam jeszcze w aucie ksenon adaptacyjny skrętny ,ale niestety nie ma modułu , jaki koszt musiał bym ponieść orientacyjnie aby zaczęło to działać - chodzi mi o koszt kompletny tj moduł jakiś używany i koszt wstawienia .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś do MRC Chiptuning z Gryfowa wysłałem poniższego maila , ciekawe jaka będzie reakcja i czy w ogóle dostanę odpowiedź

Witam

Jakiś czas temu był usuwany dpf (fizycznie i programowo) w Waszej firmie w bmw e61 2007r czarna w m-pakiecie 520d 163km , Myślę ,że pamiętacie - był tam problem z mocą do którego nie można było dojść . Tydzień temu autko praktycznie już w ogóle przestało wkręcać się na obroty - co się okazało - DPF fizycznie nie został wycięty !!! , dopiero teraz go wywaliłem i dałem nowy program , tyle czasu diagnozowałem temat braku mocy a tu taka niespodzianka - usługa za którą zapłaciłem w Waszej firmie po prostu nie została wykonana.

Oczywiście wycięty filtr posiadam do wglądu .

Proszę o propozycję finansową rozwiązania tego tematu , myślę ,że przynajmniej powinno mi być zwrócony koszt wycięcia filtra 400zł (ja za usługę w Waszej firmie wraz z elektryką jakąś co była robiona zapłaciłem 2500zł )

Mam jeszcze pytanie , mimo,że minęło już sporo czasu to może jeszcze gdzieś na warsztacie leży z mojego auta obudowa silnika i elementy dolotu powietrza plastikowe do filtra .

pozdrawiam

Opublikowano

Cześć.

Czytam i nie wierzę...co za partacze-to i tak łagodne określenie bo gdyby chodziło o moje auto, to użyłbym mniej przyjemnych określeń.

Myslę, że za samo wycięcie filtra powinni oddać Tobie 800-1000 pln bez łaski-łagodnie ich potraktowałeś...Napisz jeszcze co odpisali i jak się ustosunkowali do Twojego maila.

Pozdrawiam.

Opublikowano
no , ale żeby aż tak polecieć po bandzie , z tego co pamiętam to wycięcie dpfa dawali jakiemuś warsztatowi pobocznemu , ale cała kasa za to była płacona do nich
  • Zarejestrowani
Opublikowano
Gowno prawda, oni sami to "wycinaja" tylko w drugim budynku , partacze sa jakich malo i trzeba im antyreklame zrobic. Mojego programu do tej pory nie poprawili....

Tel. +48-790-465-462