Skocz do zawartości

e39 530d - zmieniarka nie chce sie wysunąć

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymontowac nie odlaczajac kabli, obrocic do gory nogami, nacisnac eject, moze odda magazynek. Mozna probowac w innych polozeniach.

Pozniej wypierniczyc niewymiarowa plytke - mialem tak i plytka byla oryginalna! Pewno z podziemnej, chinskiej tloczni :mrgreen:

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Nie ma co sobie życia utrudniać.

Moja zmieniarka tez się zacina i nie chce zmieniać płyt albo oddać pojemnika.

Skutkuje terapia szokowa.

Wystarczy mocniej walnąć pięcia z góry i od razu staje się posłuszna.

Koszt znikomy, chyba, ze ręka objedzie i zetrze się na niej naskórek :D

Opublikowano
podejrzewam że padł mechanizm wysuwający albo któras szufladka z płytą się nie schowała do końca i blokuje kieszeń, jak się trochę znasz na tym to rozbierz ją i możliwe że dojdziesz co jest nie tak,zmieniarka nie jest az tak skomplikowana, ostatnio swoją rozbierałem w celu przeczyszczenia lasera bo mi przerywała na końcowych utworach na płytach i zabieg pomógł , jakby ktos mial zamiar czyścić to przestrzegam że to się robi bez żadnych płynów , po prostu bierzemy wacik do uszu i rozczapierzamy na końcu watę aby była miększa ale nie robimy tego palcami aby nie zatłuścić waty i po prostu czyścimy oczko lasera, przerabiałem ten temat wielokrotnie i nie tylko ze zmieniarkami i wiem z doświadczenia że to pomaga
Opublikowano
zrobione :) rozkreciłem obudowe i po prostu zaciełą się pływa, pomoc płaskiego śrubokręta i wszystko ok :) lecz teraz radio nie wykrywa zmieniarki, no disc na każdej z płyt. na pewno wszystko jest dobrze podłączone. ktoś tak miał ?
  • 2 lata później...
Opublikowano

Odgrzeje kotleta, dziś postanowiłem sprawdzić moją zmieniarkę i też mam problem z zablokowanym magazynkiem. Będę się za to zabierał i dam znac co i jak, ale podejrzewam, że winny jest mechanizm wysuwania, bo po naciśnięciu przycisku słychać, że niby tam coś działa i się przesuwa, ale nie wychodzi magazynek. Mam tylko pytanie czy podczas naprawy można ją normalnie odpiąć czy robić to bez odłączania kabli?

EDIT:

Podziałałem dziś wieczorkiem ze zmieniarką i co mogę powiedzieć:

W moim przypadku zakleszczyła się 4 płyta razem z szufladką i to było powodem braku możliwości wyciągnięcia magazynku. Poza tym magazynek spadł z tej górnej łapki na sprężynkach, co można wnioskować jakiś niemiec dobrze nad tym płakał ( wyjąłem sobie 6 płyt od naszych sąsiadów :lol: )

Można próbować samemu rozbierać, należy zwrócić uwagę na taśmę, która idzie do tej części gdzie znajdują się przyłącza do zasilania itd żeby jej nie uszkodzić. W celu odkręcenia całego układu od obudowy trzeba jeszcze odkręcić jedną śrubę trzymającą małą płytkę, przez którą przechodzi ta taśma. Ja poradziłem sobie tak, że pokręcałem zębatką od układu przesuwającego cały czytnik między szufladkami, potem lekko podważyłem ręką kółeczko trzymające płytę podczas odczytu i wypchnąłem śrubokrętem szufladkę ( nie chciała od razu wyjść dopiero po kilku próbach )

Ogólnie dalszy demontaż mechanizmu jest przynajmniej wg. mnie trochę ryzykowny, ponieważ znajduje się tam dużo elementów ruchomych, małe taśmy przyłączeniowe i ryzyko uszkodzenia czegokolwiek wzrasta.