Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od niedawna mam problem z biegami w swojej buni z którym nie wiem jak się uporać. Trochę poczytałem lektury na forum, ale jakoś nie znalazłem precyzyjnej odpowiedzi. Na zgaszonym silniku ciężko wchodzą mi biegi tzn. występuje takie haczenie i przy tym taki mały huk. Słychać każdy wbijany bieg ... Przy jeździe tak samo źle wchodzą biegi i nie wiem gdzie szukać problemu. Dodam jeszcze że przy obrotach 2300-2500 nie występuje powyżej wspomniany problem. Jakieś sugestie ? Wysprzęglik padł czy może poduszki pod skrzynią są do wymiany. Proszę o pomoc
Opublikowano

Zacznij od poduszek i oleju i powinno byc sporo lepiej przy wbijaniu biegu. Być może sprzęgło już nie działa poprawnie i stąd problemy z wrzuceniem biegu.

. Ja też mam stuki przy zmianie biegów. Ogólnie dużo osób to ma, niektórzy od wału, inni od skrzyni, inni od półosi. Ogólnie ciężko zdiagnozować czy to skrzynia czy inne elementy powodują stuki.

szukam
Opublikowano

To zacznę może od oleju i od razu mam małe pytanie czy olej Castrol 75w90 Syntrans Transaxle 75w-90 1L TAF-X będzie dobry do moje auta ? Mam zółtą naklejkę w aucie bo jakiś czas temu jak byłem w kanale i widziałem że taka była, ale to jeszcze sprawdzę dla pewności. Co do poduszek pod skrzynia też zainwestuje i zmienię.

Może ktoś się wypowiedzieć odnośnie tego oleju ?

Opublikowano

Miałem podobnie.

Po wymianie poduszek pod skrzynią miałem poprawę bo biegi się nie blokują ale dalej coś zahacza przy zmianie.

Niedługo będę lał PENTOSIN MTF2 SEA 75W-80. Zadam relacje za jakiś tydzień czy coś się zmieniło.

Opublikowano

Jeśli chodzi o standardowe haczenie biegów w E46 to smutne bo w 14 letniej Hondzie chodzą jak marzenie :)

Co do relacji po wymianie oleju to chyba wymiana się troszkę przeciągnie w czasie niestety.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wymieniałem ostatecznie oleju w skrzyni. Z tego co widzę korek zamocowany jest na kleju, nie wiem czy to oryginalny klej ale nie ruszałem. Dolałem tylko w.w. oleju. Weszło około 0.4l. Sadziłem że ubytek jest mniejszy.

Biegi wchodzą całkiem przyjemnie ale czasem blokuje 1 przy ruszaniu. Przy redukcji jest ok.

Pozdrawiam