Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem tu nowy, szukałem długo i na różnych forach ale nigdzie nie znalazłem pomocy a mianowicie:

Posiadam E30 po swapie na m50b25 vanos które cierpi na niefajną przypadłość jaką jest utrata mocy po rozgrzaniu silnika. Po przekroczeniu ok 80-85 stopni nie chce się wkręcać na obroty - odczuwam to tak jakby nie dostawał paliwa nawet czasem jak schodzi z obrotów zdarzają się strzały w kolektor ssący (auto bez gazu).

Pompa jest zewnętrzna o wydajności 6bar, mierzyłem ciśnienie na listwie min 3,0bar. Vanos pracuje cicho nawet po rozgrzaniu, ciśnienie na cylindrach w granicach 12,5 - 13bar.

Podpięcie pod kompa wykazało jedynie że jest za długi czas otwarcia wtrysków - tak powiedział diagnosta.

Filtry wszystkie nowe, w tym stożek simota (oddzielony od komory)

Sprawdziłem prawie wszystko co mi przychodziło do głowy ale już mi ręce opadają... :(

Na zimnym silniku żadnych problemów trzyma równo obroty na biegu jałowym i równo się wkręca w całym zakresie obrotów, tak więc ktoś może miał podobną przypadłość i doszedł co było nie tak???

Może mieć na to wpływ czujnik temperatury silnika??

Opublikowano

czujnik temperatury przeważnie wychodzi na kompie... sprawdź sondę bo od niej mocno zależą czasy wtrysku szczególnie po rozgrzaniu auta (na zimno sonda jest pomijana)

dalej to chyba podmianka sterownika...

Opublikowano

a błędu sondy może nie wykazać podłączenie?

diagnosta coś wspominał że odczyt z sondy jest prawidłowy (ale na 100% nie jestem pewien) a co do temperatury że mu coś wariuje w odczycie....

ps. da się w jakiś sposób sprawdzić sondę??

• 2 lata później...
Opublikowano
Witam wszystkich jestem tutaj nowy i mam ten sam problem co kolega posiadam e30-stkę swap na 2.0 vanos e36 silnik ma zadyszke po mocniejszym nacisnieciu n a pedał gazu na wolny obrotach chodzi rowno i cicho objawia sie to tak jak by niedostawał paliwa i strzał w kolektorze kolego doszłeś do tego co to moze byc z gory dziekuje niemam juz sił na to :( :cry: :cry: :(