Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chcę wyjąć prowadnicę szyby z przednich drzwi od strony kierowcy. Prowadnicę, która jest przy zamku, w zasadzie muszę wyjąć zamek, ale prowadnica przeszkadza w tym, a nie bardzo mogę dojrzeć w jaki sposób jest ona zamontowana. Dzięki za wszelkie sugestie.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Aby wyjac zamek nie trzeba wyciagac prowadnicy - dosc dlugo nad tym myslalem ale mozna tak zrobic. Aby to wykonac nalezy wyciagnac z boku drzwi na wysokosci zamka gumowa zaslepke.
Opublikowano
Nie chodzi mi o zamek ,do którego wkładamy kluczyk, czyli klamkę, tylko o zamek, który zatrzaskuje drzwi - jest przykręcony na trzy śruby ( torksy). Konkretnie chodzi mi wymianę cięgła, które podczepione jest do klamki wewnętrznej. Niestety, ale bez wyjęcia zamka nie jestem w stanie założyć cięgła do zamka, ponieważ jest to dosyć skomplikowane, a w wyjęciu zamka przeszkadza prowadnica. Chyba, że ktoś zna inny sposób?

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Doszedłem sam :dance: , trochę gimnastyki było, nie powiem, ale ok. Jakby ktoś chciał szczegóły, to służę pomocą :cool2: .

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

• Członkowie klubu
Opublikowano
Doszedłem sam :dance: , trochę gimnastyki było, nie powiem, ale ok. Jakby ktoś chciał szczegóły, to służę pomocą :cool2: .

A nie możesz po prostu o tym tu napisać? Przecież po to jest założone to forum... Może kiedyś ktoś jeszcze znajdzie Twoją wypowiedź i skorzysta...

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

Skoro nalegacie.

1. Zdejmujemy boczek - tapicerkę z drzwi.

2. Odkręcamy prowadnicę szyby, która jest po stronie zamka, widać ją w dole drzwi. W dole też jest przykręcona, ale śruba (też torks) jest ukryta pod wkładem tejże prowadnicy. Wkład jest wymienialny, więc po pociągnięciu go z dołu ruchem do góry,odkryje śrubę, oczywiście nie musimy wyciągać całości wkładu, tylko wystarczy go wyjąć tyle, żeby odkręcic śrubę. Po odkręceniu śruby, prowadnicę wyciągamy, ponieważ przykręcona jest tylko jedną śrubą.

3. Odkręcamy zamek ( trzy torksy), jedna śruba jest pod uszczelką drzwi, widać taką wypustkę odchodzącą od uszczelki, należy ją odchylić i odkręcić śrubę.

4. Zamek w tym momencie jest odkręcony, jednak w jego wyjęciu przeszkadza jeszcze drut - cięgło, które jest prawdopodobnie podłączone z klamką zewnętrzną, wystarczy to cięgło odpiąć, widać połączenie jak zajrzymy głęboko w górę w okolice zamka, najlepiej podświetlając latarką. Trzeba jeszcze odpiąć kostkę z zamka i ostatnia rzecz przed wyjęciem, to odkręcić lewą śrubę z mechanizmu podnoszacego szybę. Mechanizm ten należy odchylić do siebie i delikatnie manewrując wyjąć zamek.

5. Następnie podłączamy do zamka cięgło od klamki wewnętrznej ( akurat ja to musiałem wymienić, jednak nie da się tego zrobic nie wyjmując zamka ).

6. Składamy wszystko w odwrotnej kolejności, uważając na koniec, żeby prowadnica była przykręcona tak aby nie przeszkadzała w odsuwaniu szyby. Najlepiej odsunąć delikatnie szybę ( kilka cm ), prowadnicę od góry wcisnąć na szybę i dopiero przykręcić.

Mam nadzieję, że wszystko opisałem zrozumiale :wink:

Acha, ostania wskazówka, po odkręceniu nawet jednej śruby mocującej mechanizm podnoszący / opuszczający szybę, lepiej jej wtedy nie opuszczać, ponieważ będzie się odsuwała nierówno i w dopowiedni tor będzie trzeba pomagać jej ręką. Najlepiej zapamiętać w którym położeniu były śruby/a mocujące/a, jeśli będziemy chcieli szybę odsuwać. Jednak najlepiej wszystko robić przy zasuniętej szybie nieruszając jej, ruszyć dopiero, patrz punkt 6 - czyli po przykręceniu śruby od mechanizmu.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d