Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem zmuszony wymienić dwie przednie opony w moim BMW E46.

Aktualnie posiadam zestaw:

Tył: felga 8,5 + Continental CS3 245/40/17

Przód: felga 7,5 + Dunlop SP Sport 225/45/17

W koleinach jest męka, a z racji szerszego tyłu jadę w nich na wprost mając kierownicę skręconą o kilka stopni...

Zastanawiam się czy można wrzucić na przód np. 215/45/17..? Rożnicy w wielkości dużej nie będzie a może węższa opona pozwoli na lepsze prowadzenie?

Poza tym proszę, byście doradzili jaki model opony najlepiej sprawdzi się na koleinach.

Pozdrawiam,

Maciek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz spokojnie założyć 215/45, nawet średnica opon przednich z tylnymi będzie podobna bo teraz przednie opony masz większe o 6,5 mm od tylnych a jak założysz na przód 215/45 to ich średnica będzie mniejsza od tylnych o 2,5 mm i polecam NOKIAN ZG2.
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Jeżeli chodzi o średnicę to jak najbardziej masz rację i sprawdziłem to wcześniej. Nie mniej jednak mnie bardziej zastanawia fakt dużej różnicy w szerokości pomięty osiami..Czy nie będzie problemów z prowadzeniem z tego powodu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ty masz oryginalne felgi ? Jesli tak to jaki model ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli katalogowo masz dobre rozmiary opon, sprawdzales zawieszenie a w szczególności różne tuleje w tyle ? Bo może przez to masz takie problemy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wydaje mi się że zmiana przednich opon nie rozwiąże problemu, na pewno pomogła by wymiana kół i rozmiar ten sam na przód i tył, ja w E46 miałem 225/45 R17 i jeździło super.
Opublikowano

Wcześniej też miałem taki zestaw w identycznej szerokości felg i nie prowadziło się wcale... :mad2:

Nie mam już pojęcia czym się zająć by problem rozwiązać... wymieniłem masę części w zawieszeniu, felgi, przekładnię, ustawiałem geometrię wielokrotnie... Po prostu nie mam już pomysłu w co jeszcze ręce włożyć... Niedawno wymieniłem z tyłu wszystkie metalwo/gumowe tuleje i simerblocki, wyjąłem wózek i zrobiłem gruntowny przegląd... nie ma się czego czepić... :mad2: