Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Po przeczytaniu wielu postów na forum na temat falujących obrotów nie spotkałem się z taką sytuacją jak u mnie. A mianowicie: obroty falują i na zimnym silniku i jak się zagrzeje (a robi to szybko i trzyma wskazówka od temperatury równiutki pion). Obroty falują w zakresie 500-1300. Przy czym zaraz po odpaleniu skaczą na ok 3000 i powoli opadają do tych 1200 i falują. Po odpięciu silniczka krokowego na chodzącym silniku obroty idą na 1800 ale nie falują aż tak. Po odpięciu krokówki (1800 obrotów) i odkręceniu korka wlewu oleju obroty spadają na 1200 i bardzo ale to bardzo delikatnie falują. Sprawdziłem przepływomierz i działa on prawidłowo, przewody są raczej szczelne. Jak można sprawdzić Sondę Lambda? Zaznaczam iż nie posiadam interfejsu diagnostycznego. Zauważyłem też że wskazówka od paliwa dość szybko spada w dół pomimo lekkiej i krótkiej jazdy. Czy mogę kupić zamiennik ori sondy lambda z Allegro? Nie będzie problematyczny? I czy z silnika 1.6 czy 1.8 będzie pasowała czy do 1.8is są jakieś specjalne? Pozdrawiam
Opublikowano
Dzisiaj odpiąłem sondę Lambda i żadnej reakcji. Silnik pracuje tak samo, obroty dalej falują. Kupiłem dzisiaj nową sondę lambda a jutro ją zamontuję. Dam znać jeśli coś się zmieni.