Skocz do zawartości

[E36] 1.8is Bardzo falują obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Po przeczytaniu wielu postów na forum na temat falujących obrotów nie spotkałem się z taką sytuacją jak u mnie. A mianowicie: obroty falują i na zimnym silniku i jak się zagrzeje (a robi to szybko i trzyma wskazówka od temperatury równiutki pion). Obroty falują w zakresie 500-1300. Przy czym zaraz po odpaleniu skaczą na ok 3000 i powoli opadają do tych 1200 i falują. Po odpięciu silniczka krokowego na chodzącym silniku obroty idą na 1800 ale nie falują aż tak. Po odpięciu krokówki (1800 obrotów) i odkręceniu korka wlewu oleju obroty spadają na 1200 i bardzo ale to bardzo delikatnie falują. Sprawdziłem przepływomierz i działa on prawidłowo, przewody są raczej szczelne. Jak można sprawdzić Sondę Lambda? Zaznaczam iż nie posiadam interfejsu diagnostycznego. Zauważyłem też że wskazówka od paliwa dość szybko spada w dół pomimo lekkiej i krótkiej jazdy. Czy mogę kupić zamiennik ori sondy lambda z Allegro? Nie będzie problematyczny? I czy z silnika 1.6 czy 1.8 będzie pasowała czy do 1.8is są jakieś specjalne? Pozdrawiam
Opublikowano
Kolego przyczyn może być wiele,radziłbym abyś postarał się jednak podpiąć auto do kompa,bo to wiele może wyjaśnić
Opublikowano
  • Autor
Dzisiaj odpiąłem sondę Lambda i żadnej reakcji. Silnik pracuje tak samo, obroty dalej falują. Kupiłem dzisiaj nową sondę lambda a jutro ją zamontuję. Dam znać jeśli coś się zmieni.