Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów,

Zwracam się do Was z zapytaniem :) Nie jestem mechanikiem, więc nie mam zaawansowanej wiedzy na temat samochodów - wiem to, przez co sam przeszedłem.

Ostatnio przyszedł mi do głowy temat świec. Nie wymieniałem świec w mojej buni, gdyż (chyba) nie było jeszcze potrzeby.

I teraz pytanie - po czym poznać, że to pora? Na logikę - świeca albo działa albo nie (iskrzy lub nie) - czyli nie może działać "połowicznie".

Więc jeśli nie działa - nie będzie pracował jeden cylinder - taki efekt na pewno zauważę, i będę wiedział że trzeba zacząć od świecy.

Ale mam dziwne przeczucie, że moja logika w tej kwestii może być daleka od realiów :)

Stąd moje pytanko: Czy może być taka sytuacja, że wszystkie cylindry pracują, silnik chodzi równo, a świece i tak będą do wymiany?

Dążę do tego, że - jeśli się mylę, to w jaki inny sposób mogą się objawiać padające świece? Po czym to poznam?

Opublikowano

Może słabnąć iskra, przez co możesz mieć problemy z prawidłową mocą silnika, spalaniem itd.

Najlepiej wykręcić świece i po prostu zobaczyć, czy nie ma na nich białego nalotu, albo zbyt dużej ilości sadzy. Jeśli nigdy ich nie wymieniałeś, to profilaktycznie możesz to zrobić, bo na pewno nic się nie pogorszy, a raczej poprawi.