Skocz do zawartości

Brak ssania E36 1.8 M40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie od niespełna tygodnia jestem posiadaczem Beatki E36 1.8 5-drzwi kolor granatowy.Powiem szczerze że nie przypuszczałem że samochód o takim wieku może przysporzyć tyle frajdy z jazdy .Mam jedynie mały problem ,jak odpale rano to zawsze powinien silnik chodzić na ssaniu (ok.1200rpm) a u mnie odrazu są wolne obroty(900rpm)co powoduje lekkie szarpanie .Dodam że sonda lambda była uszkodzona ,założżyłem inną bosch-a zrobiłem reset kompa według tutejszych opisów.Falowanie które było podczas jazdy ustąpiło ,ale został problem z tym ssaniem.Proszę o porady z możliwością przyczyny pozdrawiam.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mi jeszcze się nie zdażyło by silnik na zimno chodził na 1200. zawsze odpala i trzyma poniżej 1000 a po 10 sekundach schodzi do 800....i to główie jak jest mróz. W lato od razu chodzi na 800-850. To nie jest TICO...

PZDR>

Opublikowano
Głównie odpowiada za to czujnik temperatury cieczy ten co daje sygnał do kompa ecu czujnik niebieski to jest oraz musi być sprawny krokowiec.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano
  • Autor
Nigdy niemiałem BMW i jak narazie nie znam specyfiki tych silników,wiem że w tych samochodach co miałem do tej pory po odpaleniu silnika rano działał w zakresie 1100-1200rpm więc stąd to pytanie.Mam kolejne mianowucie jak rano zapale samochód to sprasznie mi coś tyka przez pare sekund w silniku....Czy Beatka ma hydraulicznie otwierane zawory?Co do oleju u mnie jest wlany 15W4o Mobil S i chciałbym zmienić go na 10W40,macie jakieś przeciwskazania?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Może nie hydrauliczne otwieranie zaworów, a hydrauliczna kompensacja luzu zaworowego. Jest to dość powszechny przypadkek w silniku M40. Ale jak trwa to kilak sekund a poźniej nic nie slychać, jest cicho to nie masz na razie czym się martwić.

Jeśli chodzi o zmianę oleju to ile mechaników, tyle fachowców. Ja osobiście nie widzę jakiś wielkich przeciwskazań, ale po pierwszej zmianie oleju na lepszy, wymieniłbym go po przejechaniu maks. 3 tyś km. Zawsze półsyntetyk ma trochę lepsze właściwości myjące i jakiś tam nagar się wytrąci. Lepiej po takie zmianie szybko zmienić na nowy olej i nowy filtr, tak dla świętego spokoju.

PZDR>

Opublikowano
  • Autor
Wczoraj byłem na podpięciu pod kompa i wyszły 2 błędy związane z sondą lambda,dla pewności sprawdził zakres działania sondy i szykuje się wymiana ,więc już chyba mam przyczyne owego tematu .Mówił że czasami gubi jeden zapłon ,patrzyłem wczoraj w nocy czy nie mają kable przebicia ,ale wszystko ok ,więc może cewka?Choć jest jedno małe prawdoipodobieństwo lecz zapytam Was jako fachowców,otóż przy wymianie świeć jedna z nich wkręcała się bardzo luźno ,naderwany jest gwint przy niej ,i czy może być to przyczyną tego ?