Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, prosiłbym was koledzy o pomoc w sprawie katalizatora, przymierzam się do zakupu takowego, z tym że... nie wiem nawet jak wygląda katalizator w e32 735i bo jakiś idiota go wyciął i na skup oddał ;/... Moja prośba jest taka, czy mógłby ktoś zrobić zdjęcie ew. filmik tego elementu ukł. wydechowego gdzie jest Katalizator i wrzucić tu na forum? Ponieważ nie potrafię tego znaleźć nigdzie, a jak już znajduję to nie mam pewności czy to jest ten katalizator. Oczywiście jeżeli polecacie jakiś inny, łatwiej dostępny, lepszy lub tańszy (do 250 zł) jestem otwarty na propozycje. dziękuję, pozdrawiam.
Opublikowano

Do 250zl to nawet używki nie dostaniesz :D

Orginal ma nr: 11 76 1 716 770

Ale powiedz mi co Cię skłania do zakładania katalizatora?

http://www.ermail.pl/images/linkbanners/eRmailBannerSmall2.jpg">

Opublikowano
250 złotych :D heheh fantazje masz kolego. Powiedz lepiej w czym problem ze potrzebny jest Ci katalizator to Ci pomożemy. Ja jeżdże bez i jest ok.
Opublikowano
Chcę sprzedać samochód, i kupić jakąś piątkę 2.5 24V e34 lub e39... A, że jestem sumienny chciałbym poprawić błąd po poprzednim właścicielu, kupić katalizator i wspawać go, żeby było tak jak kiedyś... mówicie ok 1000 zł ? widziałem na allegro kompletny wydech z e38 z katalizatorami za 950 zł, to wywnioskowałem że kat do e32 3.5 będzie kosztował ok 200-300 zł... w takim razie co radzicie zrobić ? bo ktoś tam wspawał jakieś grube rury wodne zamiast rur wydechowych i słychać, że samochód się tak delikatnie dusi jakby... napiszcie co o tym sądzicie, dziękuję za pomoc koledzy : )
Opublikowano
Kolego ja chciałem wstawić puchy od katalizatora, w srodku tej puchy strumienice - gdzieś widziałem tak skompletowane elementy w sklepie z wydechami, ale jak zobaczyłem jak u mnie namieszał poprzedni właściciel to stwierdziłem, że dam sobie spokój i będę chciał wszystko zrobić z nierdzewki. Niestety nierdzewka wiąże się ze zrobieniem pewnych rzeczy na zamówienie, więc przesuwam wszystko na wiosne. Póki co auto przechodzi przegląd więc problemu nie ma, a mam do zrobienia rzeczy które są ważniejsze.
Opublikowano
W e38 wkłady katalizatorów są metalowe,w e32 ceramiczne dlatego taka cena,niemożliwe,że bez kata dusi się,katalizator zabiera moc,sprawdź kable,palec,świece i kopułkę.
Nur bmw e32
Opublikowano
kable, palec, kopułka i świece były wymieniane przez poprzedniego właściciela (2 lata temu) :D, tzn po prostu jest za wąska rura przez, którą idą spaliny, co powoduje lekkie przyduszanie się... tak sądzę bo te rury jakby już nawet miały zostać to powinny być o wiele grubsze to raz i dwa, że powinny być to rury wydechowe a nie wodne :duh: || tak więc katalizator mam sobie wybić z głowy, okey, ale w takim razie co z tym zrobić ? jest może jakiś zamiennik, który troszkę przyciszy wydech, czy po prostu kupić grubszą rurę wydechową na metry i wspawać ? (ogólnie chodzi normalnie, wydech nie podziurawiony ani nic, ale może chodzić ciszej) ... i tak żeby nie zaczynać kolejnego tematu, czy polecacie przeczyścić przepływomierz ? (wydaje mi się, że jest zasyfiony przez co troszkę ma mniej mocy) czy może przez to się coś stać nie tak? i taka jeszcze sprawa jest komputer pokładowy podczas odpalenia i gaszenia samochodu daje pipczy tak 3x, 3x, 3x i przestaje.. to jakoś od niedawna zaczęło się dziać, a nic nie robiłem przy samochodzie wtedy... dzięki za pomoc
Opublikowano
katalizator po pierwsze zabiera moc a to że jego nie ma to nie ma związku moim zdaniem z duszeniem się , a byłeś na kompie zczytac błędy????
Opublikowano
nie zrozumieliśmy się, samochód ma moc, jeździ tak jak powinien, tylko jak stoi na wolnych, gdy podejdzie się do rury, słychać jakby takie przyduszanie lekkie i myślę, że za głośno chodzi, chociaż inni mówią, że jest git. Ale napisałem, że to nie z winy braku katalizatora tylko z winy tych rur wodnych, które jakiś "specjalista" wspawał, mają za małą średnicę na zewnątrz, a że są to rury wodne, to są grube, czyli jeszcze mniejsza średnica wewnątrz... i tu jest cały myk, ale pytam czy jest może jakiś taki pseudo tłumik który można wspawać w miejsce tam gdzie był kat, dla wyciszenia wydechu ?
Opublikowano
zmniejszona średnica wydechu wiąże sie z cięższym wydmuchem spalin, powinno być wspawane conajmniej tej samej średnicy a nie mniejszej, wywal to i wspawaj coś w tej samej średnicy, może od innego jakiegoś tłumika, nie koniecznie od bmw w końcu to chyba kawałek rurki około 40 cm? i wtedy zobacz co i jak
Opublikowano

Ja czy to w benzynce, czy dieslu w każdym moim BMW wycinałem kata i wspawywałem rurę o takiej samej średnicy i zawsze wszystko było ok.

Co prawda w przypadku silników benzynowych zazwyczaj zwiększa się min. głosność ale przy okazij wycinki kata powymieniałem zarowno środkowy jak i końcowy tłumik i było nawet ciszej.

W dieslu praktycznie nie słychać różnicy. Za o jeśli kat był przypchany z racji wieku i przebiegu to na pewno poczuje się różnice w mocy.

A Tobie kolego w rozwiązaniu problemu proponuje wspawać rurki o tej samej średnicy i powinno się poprawić :cool2:

http://www.ermail.pl/images/linkbanners/eRmailBannerSmall2.jpg">

Opublikowano
gyver7, kupię rurę na metry coś czuję jest zakład który to robi blisko mnie. a wiecie może o co chodzi z tym "pipczeniem" komputera pokładowego ? (3x 3x 3x i cisza, po odpaleniu i po zgaszeniu )