Skocz do zawartości

BMW E36 316i 97r. compact strasznie szybko się grzeje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !! Posiadaczem wyżej wymienionego auta jestem od lutego bieżącego roku i jest to moje pierwsze auto. Zamontowałem do niej gaz BRC.

A teraz mój problem: Dziś rano pojechałem do miejscowości Olsztyn 60km od mojej miejscowości, pojeździłem po olsztynie i wróciłem do domu wszystko było ok tyle że jak wjechałem do swojego miasta zaczęły lekko skakać obroty, i płyn chłodniczy się zagrzał. Zaczekałem, aż temp. spadnie i wtedy pojechałem do sklepu po zaledwie 2 km wskazówka zegara temp. była już na czerwonym ;/. Gaz mi się nie załącza i nie idzie cieple powietrze. A i wentylator od chłodnicy się nie załącza. Czy to jest wina termostatu?? Jak można sprawdzić czy termostat jest walnięty, słyszałem coś o polewaniu wrzątkiem.

Opublikowano
Po pierwsze sprawdź pompę wody - odpal auto i zobacz czy w zbiorniczku wyrównawczym masz strumień wody z króćca. Jak nie masz strumienia wody - pompa nie chodzi. I ja osobiscie obstawiam pompę wody.
Opublikowano
Miałem bardzo podobny problem. Szybkie zagrzewanie, brak ciepłego ogrzewania i nie załączający się wiatrak na chłodnicy. Bo wymontowaniu termostatu działo się to samo. Stawiałem na pompę wody, mechanik mówił, że to może być nawet pęknięta głowica. Ale na szczęście okazało się, że to była taka błahostka jak zapowietrzony układ chłodniczy. Układ został odpowietrzony, termostat wymieniony i autko chodzi jak dawniej. Radzę Tobie podjechać do jakiegoś mechanika, który sprawdzi czy układ nie jest zapowietrzony. Jeśli nie będzie to niech sprawdzi pompę wody tak jak napisał kolega wyżej :).
Opublikowano
Termostat sprawdziłem za pomocą wrzątku i wygląda na to że działa, zamontowałem go z powrotem i uzupełniłem płyn chłodniczy plus odpowietrzyłem. Po odpaleniu silnika wentylator od razu zaczął chodzić, i nie wyłącza się dopiero po zgaszeniu silnika. Mam ciepłe ogrzewanie jednak gaz nie załącza mi się tak jak powinien to znaczy muszę strasznie długo czekać i przegazować silnik żeby się załączył mimo, że temperatura jest już odpowiednia. Mam jeszcze jakieś dziwne obroty na biegu jałowym i tak jakby pierdział, działa normalnie dopiero jak jadę. A więc dalej mam kłopot. Pomocy.