Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze, może ktoś z Was pomoże co jest przyczyną skrzypiącego sprzęgła. Skrzypi przy wciskaniu zarówno przy odpalonym silniku jak i zgaszonym. Jest to skrzypienie przypominające rozciągającą się sprężynę która np. zardzewiała. Od razu zaznaczę że przyczyną nie jest sprężyna pedału sprzęgła ponieważ odgłosy skrzypienia słychać bardziej na zewnątrz samochodu. Jeden z mechaników wykluczył wysprzęglik.

Proszę o jakie sporady jak usunąć ten potworny pisk.

Opublikowano

Cześć, miałem tak samo. Mechanikiem nie jestem i powtórzyć dokladnie tego nie potrafie co zostało zrobione. Ogolnie chodzi o to, że trzeba nasmarować wałek na którym porusza się jakas ruchoma część sprzegła. Trzeba zrzucić skrzynie i go przesmarowac. Zbierają się na nim opiłki itp. stąd to skrzypienie. Mnie ta operacja kosztowała 380 zł u speca od BMW we wrocku.

pozdr

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. W takim razie poszukam jakiegoś kompetentnego mechanika w celu usunięcia tej dolegliwej usterki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A nie łatwiej było wyciągnąć np sam rozrusznik albo jeszcze jakąś inną zaślepkę w obudowie skrzyni i użyć smaru w sprayu??