Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam!!

Mam pytanie do osób znajacych modele e46 i Z3 : czy oba te samochody mają dużo wspolnych elementów mechanicznych?

Wiadomo że wiekszosc silników jest ta sama, ale chodzi mi o inne elementy - skrzynie biegów, mosty, zawieszenie przód tył, hamulce, elementy elektryczne, wspomaganie kierownicy.

Obecnie mam e46 od kilku lat i mocno myślę nad zakupem Z3....

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki saron za odpowiedz.

A jakie części są wspólne dla e36 i z3? Pomijając silniki, bo ten temat znam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg REALOEM e46 323i posiada taką sama skrzynię biegów jak Z3 2.0 z 1999 roku a także Z3 2.2 przez cały okres produkcji.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z3 ma wspolne czesci z E36 a nie z E46. Natomiast E46 to brat Z4

Wahacze przedniej osi są rzeczywiscie identyczne w e36 i Z3.

Z kolei tylna oś w Z3 jest identyczna jak w e36 compact. Dość archaiczna konstrukcja, szczególnie biorąc pod uwagę moce silników Z3 w lepszych wersjach...

Opublikowano
silniki, sprzegla, skrzynie, zegary, piasty, zawieszenie, hamulce, elektronika, chlodnice, dyfry ale bez tylnego dekla, tuleje zawieszenia, polosie, itp itd
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
Ja zakładałem przednie amory Bilsteina i pasowały :)
http://obrazki.elektroda.pl/5027143500_1344194822.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

znaczy sie do czego z czego? Z e46 do Z3 ???

Opublikowano

znaczy sie do czego z czego? Z e46 do Z3 ???

Z e36 :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Widzę że masz teraz 330cd a miałes z3 2.8.... mozesz pokusic sie tu o krótkie porównanie tych 2 aut?? sam własnie waham sie miedzy z3 a 330d 204 konie i to cieżki orzech do zgryzienia bo oba auta są doskonałe. A od kogo lepiej mozna sie dowiedziec o tych autach, niz od człowieka który posiadał oba ???
Opublikowano
Za bardzo nie ma co tu porównywać bo to w sumie dwa inne auta, ale jeśli byłbym teraz na Twoim miejscu bez wahania wybrał bym Z3 a to dlatego że wolę benzyny a szczególnie lubię niezniszczalne 2.8 :) Na + 330Cd przemawia oczywiście spalanie i dynamika jest niczego sobie ale teraz patrząc z perspektywy to auto nie ma duszy tak jak Z3 :D Napisz konkretnie co chciałbyś wiedzieć to może pomożemy z kolegą saron-em podjąć Ci odpowiednią decyzję :wink:
Opublikowano
W serii 330Cd to nie jest wcale taka rakieta ale za 1500 zl mozna zrobic virusa na 270km i wtedy juz jest fajny killer. Niestety nie widzialem porownania Z3 2,8 z 330Cd po virusie.
  • 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A który silnik bardziej polecacie do Z3: M54b30 czy S50b30 ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czemu glupie? oba silniki maja 3 litry i podobny moment obrotowy....
Opublikowano

Przejedz sie zdrowym E36 z S50 i E46 z M54 i bedziesz wiedzial dlaczego to bylo glupie pytanie.

Ja aktualnie ma S50B32 kiedys tam shamowane na 274km. W zeszly piatek spotkalem na dzielni Z4 3,0 i gosc podpuscil mnie do scigania. Wygladalo to tak jakby Z4 mialo 1,6 pod maska bo chwilami mialem problemy z dojrzeniem go w lusterkach.