Skocz do zawartości

[e90] - kontrolki ostrzegawcze - co to za błąd ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wyskoczyły mi następujące kontrolki :

1. Zółta od ręcznego

2. Zółty trójkąt w kółku ze strzałką.

Nie mam pojęcia co to może byc.

W ksiązce tylko tajemniczy zwrot :

Awaria systemów regulujących stabilnośc jazdy i wskazanie nieprawidłowego ciśnienia w oponach.

Opony obejrzałem, wszystkie niby OK choc mam Run Flat wiec nie wiem jak one wyglądaja po przebiciu, jeszcze mi sie nie zdarzyło :D

Nie świeci sie żadne DTC wiec nie bardzo kumam co mogło iśc z systemów. Czyzby jakis czujnik ABS ??

Ktos z was miał podobnie ?

P.s. wczoraj wymieniałem klocki w tyle, ale wszystkie czujniki podłączone prawidłowo, czujnik zużycia jest nowy. Błąd wyskoczył po 2 dniach - nie od razu po wymianie.

Opublikowano
  • Autor

Dodam tylko że przy pokazywaniu błędu najpierw wyświetla się kontrolka trakcji, potem kontrolka od ciśnienia kół i na końcu jest kontrolka trakcji z wykrzyknikiem.

Gdy próbuje skasować błąd z poziomu komputera pokazuje sie kwadracik ale nie da sie go zaznaczyc tj odfajkować.

Przy sprawdzeniu poprzez "check" gdy na błędzie przytrzymam reset wyskakuje błąd CC ID-24

Jakieś pomysły ?

Opublikowano

Popatrz w moich postach :-) Wypisz/wymaluj chyba podobne historie.

Podlaczales auto pod komputer?

Pamiętam, że ja wtedy trochę googlalem, i podobne objawy się powtarzaja u ludzi. Problemy z ladowaniem? Akumulatorem? Jakieś zwarcie? U mnie było to ostatnie... Podłącz pod komputer i odczytaj błędy - coś powinno się wtedy wyjaśnić.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez amsnake

v40 -> s60 -> s40 -> s60 -> wrx -> e90 ->A6
Opublikowano
  • Autor

Kurcze, przeglądnąłem wszystkie posty na szybko i nie umiem znaleźć.

Możesz podpowiedzieć ?

Akumulator wymieniany niecały rok temu wiec to raczej nie to.

Opublikowano

Hmm... to był mój jedyny problem z tym autem, a wiele tutaj nie pisałem :-)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Witam,

Wyskoczyły mi następujące kontrolki :

1. Zółta od ręcznego

2. Zółty trójkąt w kółku ze strzałką.

Na początek:

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ie=UTF-8&ion=1#hl=pl&safe=off&sclient=psy-ab&q=bmw%20e90%20handbrake%20light%20staying%20on&oq=&gs_l=&pbx=1&fp=e4026184674fe1d9&ion=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&biw=1680&bih=935

Tutaj jest duzo o świecących sie na stałe tych kontrolkach, o ktorych piszesz.

U mnie było tak, jak w wskazanym wątku - kontrolka trakcji czasem zapalała sie na chwile, potem gasła. Dosc czesto. Zdarzało sie rownież, ze kontrolka ręcznego i DCS nie gasła dopoki nie wyłączyłem i włączyłem auta. Pomyslalem, ze jakis czujnik od trakcji. Przejechałem sie z podłączonym komputerem, ale wszystkie czujniki działały prawidłowo. Okazało sie jednak, ze w momencie, gdy te kontrolki sie zapalają i nie gasną (ten bardziej ekstremalny przypadek, sprawdzone po wskazaniu przebiegu) w kompie pojawia sie z czapy cała masa roznych błedów, w tym cos o przeładowaniu ponad 18V. Zajrzałem najpierw do akumulatora - i okazało sie, ze kabelek od klemy pirotechnicznej sobie "dyndał" i aku miałem niedokrecony. Naprawiłem kabelek, dokreciłem aku, zresetowałem błedy - i od tamtego czasu SPOKOJ! :) U mnie było to ewidentnie zwarcie.

Generalnie jak sie zaczynaja problemy z elektronika to - jesli nie jest sie dosc dobrym mechanikiem-elektronikiem - troche ciezko samemu dojsc o co biega. Ja mialem szczescie - a w tematach naprawy auto to raczej słaby jestem :) Podstawa to najpierw zobaczyc, jakie dokladnie błedy siedzą w komputerze.

Opublikowano

I drugi, ktory związany był z ta sama przyczyna:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=191127

Tutaj nie było odzewu, ale możesz sobie połączyc objawy/rozwiązania z tym wczesniejszym.

Opublikowano
  • Autor

Mój problem jest całkiem inny - na 100% to nie to

Po pierwsze mi nie świeci sie abs, po drugie mam kontrolke nie typowego dtc tylko strzałka plus wykrzyknik.

Zanim jednak to się pojawi wyświetla sie najpierw kontrolka recznego a potem przebicia opony.

Dziś odpaliłem auto - znów sie wyświetliło, ujechałem 30 metrów i wszystko zgasło.

Nie dało mi spokoju, oglądnąłem opony - w jednej była wbita śruba ale powietrze nie uciekało.

Pojechałem i zrobiłem to w Norauto - zobaczymy czy sie bedzie świecić - jeśli tak obstawiam ze coś z czujnikami abs - nie styka lub przy wymianie klocków coś mi uwalili.

Opublikowano

Jakieś 15kkm temu miałem coś takiego: https://www.dropbox.com/sh/83pcnwwlwi2jr8w/retN2bS-9J (chyba to samo?). Było to kilka dni po zakupie, więc :mad2:

Pojawiło się podczas powrotu do domu - dość stromy podjazd po 'kamienistej drodze', czasami mruga kontrolka jak ślizgnie kołem po np. kamieniu (ale to normalne) - błędy pokazały sie dopiero przed samym wjazdem do garażu.

Przjechałem się troche, kilka razy na postoju próbując 'zresetować ciśnienie w kołach' (fn. [ ] RESET), 3-4 razy się nie dało, ale za kolejnym poszło i choinka znikła (możliwe że wtedy wył/wł sinik też). Do dziś jest spokój :D

Dodam że, miałem kilka błędów od DSC (mniej więcej z tego okresu), ale wtedy jeszcze nie wiedziałem jak je odczytać, bo za każdym razem miałem brak komunikacji z DSC (i PDC) w DIS'ie. Później okazało się, że podczas komunikacji musi być zapalony silnik.

Może jakiś kamień uderzył w czujnik/kabel, komputer błędnie odczytał dane np. z 'poślizgu' po kamieniu, itp/itd.

Jeżeli masz kanał lub możlwość podjechać do kogoś kto ma, to może lepiej by było przed wymianą czegokolwiek samemu zobaczyć czy np. jakiś kabelek nie 'wisi'?

Edytowane przez Kibab

Opublikowano
  • Autor

Kibab - mam dokładnie to co ty - te same ikonki - identiko.

Tak jak pisałem, dziś rano, samo, po przejechaniu 30 metrów wszystko znikło - nie ma nic. Check - ok

Zrobiłem dzis 50km i cisza

Będe obserwował a na kanale przy okazji wymiany oleju zerkne po kabelkach

Dzieki

Opublikowano
No umnie nie gasną są na "stałe" :)